Ηλεκτρονική Έκδοση

Επίθεση Κούρδων σε θέσεις τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ

Eπίθεση των κουρδικών δυνάμεων σε τρία μέτωπα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσαν αξιωματικοί των Πεσμεργκά, των ενόπλων δυνάμεων των Κούρδων του ιρακινού Κουρδιστάν.

φωτ:AFP φωτ:AFP

Οι επιχειρήσεις, οι οποίες άρχισαν πριν από τα χαράματα, διεξάγονται βορείως της πόλης της Μοσούλης, η οποία ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, νοτίως της πετρελαϊκής πόλης του Κιρκούκ και εναντίον μιας πόλης στα συριακά σύνορα, διευκρίνισαν.
 
Υψηλόβαθμος αξιωματικός διευκρίνισε ότι οι Πεσμεργκά εισήλθαν στην πόλη Ράμπια, στα συριακά σύνορα, αφού κατέλαβαν δύο χωριά, το Ας Σαουντίγια και το Μαχμουντίγια. «Οι στρατιώτες δίνουν μάχη στο κέντρο της Ράμπια», το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βορείως της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, διευκρίνισε.
 
Οι Pεσμεργκά, υποστηριζόμενοι με αεροπορικά μέσα, επιτέθηκαν επίσης στην πόλη Ζούμαρ, περίπου 60 χλμ. από τη Μοσούλη και κοντά στη λίμνη του φράγματος της Μοσούλης.
 
Τα αεροσκάφη του ιρακινού στρατού πραγματοποιούν καθημερινές αποστολές πάνω από τη χώρα, ενώ αυτά του συνασπισμού, κυρίως αμερικανικά και γαλλικά, διεξάγουν στοχευμένες επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων του Ισλαμικού Κράτους.
 
Οι Ράμπια και Ζούμαρ είναι δύο τοποθεσίες των οποίων τον έλεγχο πήραν οι κουρδικές δυνάμεις κατά την εκτεταμένη επίθεση που εξαπολύθηκε τον Ιούνιο από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατατρόπωσε τον ιρακινό στρατό, κυρίως στη Μοσούλη. Δύο μήνες αργότερα, οι τζιχαντιστές μαχητές είχαν πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον των θέσεων των Πεσμεργκά, οι οποίοι είχαν υποχρεωθεί να υποχωρήσουν.
 
Νοτιότερα, οι κουρδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν χωριά γύρω από το Ντακούκ τα οποία ελέγχονταν από τον Ιούνιο από το Ισλαμικό Κράτος. «Απελευθέρωσαν τα χωριά Σάαντ και Χάλεντ και πήραν τον πλήρη έλεγχο της ζώνης έπειτα από σκληρές μάχες», υπογράμμισε ο Κούρδος στρατηγός Βέστα Ρασούλ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι Πεσμεργκά συναντούν ισχυρή αντίσταση καθώς προωθούνται προς έτερο χωριό, το Αλ-Ουάχντα, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νοτίως του Κιρκούκ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
Για το ίδιο θέμα
Άρχισαν επιδρομές τα βρετανικά αεροσκάφη στο Ιράκ
Συρία: Προέλαση τζιχαντιστών προς μαυσωλείο που φρουρούν Τούρκοι