Ηλεκτρονική Έκδοση

Τα νεότερα από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

Συνεχίστηκε η αρχαιολογική έρευνα στο ταφικό συγκρότημα λόφου Καστά Αμφίπολης, με την αφαίρεση των δύο τελευταίων δόμων του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύπτοντας στο σύνολό τους τα μαρμάρινα βάθρα, πάνω στα οποία στέκονται οι Καρυάτιδες.

Το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07μ. Ιχνη μπλε χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της συγκεκριμένης επιφάνειας.

Αποκαλύφθηκαν ολόκληρα τα μαρμάρινα βάθρα πάνω στα οποία στέκονται οι Καρυάτιδες Αποκαλύφθηκαν ολόκληρα τα μαρμάρινα βάθρα πάνω στα οποία στέκονται οι Καρυάτιδες  

Αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης στον τάφο της Αμφίπολης Αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης στον τάφο της Αμφίπολης Ο διάκοσμος των βάθρων είναι συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων. Αποτελείται από μαρμάρινους δόμους με περιταίνια. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40μ., έχουν πλάτος 1,36μ. και πάχος 0,72μ. Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67μ.

Προχώρησαν, επίσης, οι ανασκαφικές εργασίες, στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, με αφαίρεση χωμάτων σε βάθος μέχρι 1,5μ. αποκαλύπτοντας τη συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων, όπως και στον προηγούμενο χώρο, καθώς και μεγάλο μέρος του θυρώματος, που οδηγεί στον τρίτο χώρο.
 
Εξάλλου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντιστήριξης με την προσθήκη υποστυλωμάτων στον πρώτο χώρο και ταυτόχρονα τοποθετήθηκαν οριζόντιες αντηρίδες στον δεύτερο, προκειμένου να προχωρήσει η αποχωμάτωση. 
 
Παράλληλα, με τη συνέχιση της αποχωμάτωσης, στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, ξεκίνησαν οι εργασίες υποστύλωσης στον τρίτο χώρο.
 
Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Για το ίδιο θέμα
Αμφισβητείται η χρονολόγηση του τάφου