Ηλεκτρονική Έκδοση

Διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Συζήτησαν για έξοδο από το μνημόνιο, Δημοσιονομικά και Υγεία

Τελευταία ενημέρωση:

Η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο τέθηκε για πρώτη φορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπως δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τις επτάωρες συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τρίτη, κατά τις οποίες συζητήθηκαν τα δημοσιονομικά και οι δαπάνες στον τομέα της υγείας.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Κομισιόν για την Ελλάδα, αντικαταστάτης του Ματίας Μορς στην τρόικα (φωτ:ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος) Ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Κομισιόν για την Ελλάδα, αντικαταστάτης του Ματίας Μορς στην τρόικα (φωτ:ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)

«Συζητήσαμε και θέματα στρατηγικής, τι θα γίνει μετά το μνημόνιο, πώς θα στηθεί η έξοδος από το μνημόνιο» είπε ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, και πρόσθεσε: «εάν βγούμε από το μνημόνιο, εννοείται ότι ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ακριβώς ο ίδιος».
 
Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για τη στάση της τρόικας, απάντησε: «έχουν δικές τους απόψεις. Βάζουν κάποια θέματα στο τραπέζι και προσπαθούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Πρέπει με το κλείσιμο της αξιολόγησης να κλείσουμε και αυτό. Πάντως, δεν συζητήσαμε σήμερα χρονοδιάγραμμα». 
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η διευθέτηση για το χρέος θα ανοίξει με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Για να κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει να ξέρουμε το μετά». 
 
Στη συζήτηση για τη «μετά μνημόνιο εποχή», σύμφωνα με πληροφορίες, παρόντες από ελληνικής πλευράς ήσαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου.
 
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 χωρίς νέα μέτρα, κάτι στο οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμφωνεί και η τρόικα. «Υπάρχουν τρόποι για να πετύχουμε τον στόχο, χωρίς νέα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.
 
Σχετικά με τα δημοσιονομικά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «συζητήσαμε για τον προϋπολογισμό του 2014 και του 2015. Άκουσαν τα επιχειρήματά μας». Πάντως, ο ίδιος δεν θέλησε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες στο ερώτημα ποιος θα είναι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση έγινε και μια γενική αναφορά στα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στα φορολογικά θέματα.

Όσον αφορά στα θέματα που άπτονται του υπουργείου Υγείας, στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης. Όπως γράφει σήμερα η “Ε” οι τροϊκανοί θα απαιτήσουν να κλείσει άμεσα το θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, θα ζητήσουν εξηγήσεις γιατί δεν έχει εισπραχθεί το σύνολο του rebate και του claw back από τις φαρμακευτικές εταιρείες, που είναι ποσά τα οποία επιστρέφονται αυτομάτως όταν υπάρχει υπέρβαση της δαπάνης που έχει προϋπολογιστεί. Επίσης άλλο ένα μέτωπο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο υπουργός Υγείας είναι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων αλλά και οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ.

Στις συζητήσεις παρόντες ήσαν και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης, η παρουσία του δεύτερου όμως σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους προκάλεσε δυσαρέσκεια γιατί είχε συμφωνηθεί μετά τις επαφές στο Παρίσι να μην συμμετέχουν κομματικά στελέχη στις διαπραγματεύσεις. 

Με τα έως τώρα δεδομένα η αξιολόγηση θα γίνει σε τουλάχιστον δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει από σήμερα έως και τις 8 Οκτωβρίου, και η δεύτερη θα ξεκινήσει μετά και τη δημοσιοποίηση των stress tests των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου.

Δεδομένο πλέον θεωρείται ότι στις 6 Οκτωβρίου η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο θα βασίζεται στις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Ωστόσο, το τελικό κείμενο που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή στο τέλος του έτους θα περιλαμβάνει τους νέους στόχους, οι οποίοι θα έχουν συμφωνηθεί μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι η κυβέρνηση πλέον ρίχνει τον πήχυ για τις φοροελαφρύνσεις αφού συνάντησαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών και ο  υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελς δήλωσε χθες ότι "θα είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί, προετοιμασμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε. Θα πάμε πολύ καλά".

Newsroom Enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Μνημόνιο
Για το ίδιο θέμα
Γκρίνια για την παρουσία Λαζαρίδη στις επαφές με την τρόικα
«Φαρμάκι» για τον Βορίδη
Παίρνουν πίσω τα μεγάλα λόγια