Ηλεκτρονική Έκδοση

Ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο του υποψήφιου επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων

Αβραμόπουλος: «Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει φρούριο»

Η Ε.Ε. πρέπει να αυξήσει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις αιτήσεις ασύλου, τόνισε ο προτεινόμενος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την ακρόασή του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη. Δεσμεύτηκε να πείσει τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες από τρίτες χώρες.

Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να διευκολύνει ενεργά τη διακίνηση αγαθών και προσώπων και να μην γίνει φρούριο. 
 
 «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα φρούρια που οικοδομήθηκαν για την αντιμετώπιση εξωτερικών απειλών κατέληξαν να είναι φρούρια που έκαναν σκλάβους αυτούς που ήθελαν να προστατεύσουν και τελικά οδήγησαν σε απομονωτισμό. Δεν είναι αυτή η εντολή της Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά. 
 
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αποστολή της Κομισιόν σε σχέση με τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις είναι η διαφύλαξη της ασφάλειας και της δημοκρατίας, αλλά και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.
 
Το ζήτημα των προσφύγων 
 
Για τα κύματα μεταναστών που καταφτάνουν στα σύνορα της Ε.Ε. και στα «απεγνωσμένα άτομα που ξεκινούν μοιραία ταξίδια στη Μεσόγειο», σημείωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αυξήσει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις αιτήσεις ασύλου.  
 
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων επιδιώκουν προστασία εντός των ευρωπαϊκών συνόρων και είναι ευθύνη της Ε.Ε. να προσφέρει προστασία στους πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και από τις διώξεις. 
 
Υποσχέθηκε να πείσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, επισημαίνοντας πως η δυνατότητα μετεγκατάστασης των προσφύγων είναι μια από τις πιο απτές πράξεις αλληλεγγύης έναντι τρίτων χωρών.
 
Για την παράνομη μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό σημαίνει, είπε, ότι οι αιτούντες άσυλο που απορρίφθηκαν θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και ταχέως και πρόσθεσε: «Προτεραιότητα είναι να τους βοηθούμε να επαναπατριστούν εθελουσίως, να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και με όλους του διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ». 
 
Ο προτεινόμενος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων σημείωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τις χώρες και τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, ή για τις χώρες μετάβασης.
 
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών - μελών, κυρίως προς τα κράτη που υφίστανται ισχυρότερη πίεση από κύματα μεταναστών.
 
Αναφορικά με τη χορήγηση ασύλου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως όλα τα κράτη-μέλη εφαρμόζουν τις αρχές του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με ομοιόμορφο τρόπο. Υπογράμμισε πως πρέπει να συζητηθούν και κάποιοι συμπληρωματικοί τομείς, όπως για παράδειγμα, η δυνατότητα ενός ενιαίου καθεστώτος που θα ισχύει παντού στην Ε.Ε. και προς τον σκοπό αυτό δεσμεύθηκε να αναλύσει ενδεχόμενα περαιτέρω βήματα που θα βασίζονται στα αποτελέσματα του ελέγχου του συστήματος του Δουβλίνου.
 
Περί φύλαξης των συνόρων 
 
Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει φρούριο».  Τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως η FRONTEX και να ενισχυθεί οικονομικά. Σημείωσε, ότι οι αρμοδιότητες της FRONTEX δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στη φύλαξη των συνόρων, αλλά σταδιακά πρέπει να διαδραματίσει και διασωστικό ρόλο, ενώ χρειάζεται πολύ καλή μελέτη και προετοιμασία για να να αναβαθμιστούν οι μηχανισμοί της. 
 
Ο υποψήφιος επίτροπος δήλωσε ότι ο αποτελεσματικός έλεγχος και η διαχείριση των συνόρων πρέπει να βασιστεί στη σύγχρονη τεχνολογία και να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες.
 
Περί νόμιμης μετανάστευσης 
 
Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι χρειάζονται σαφείς κανόνες για τη νόμιμη μετανάστευση. Σχολίασε ότι η Ευρώπη είναι τμήμα ενός παγκοσμιοποιημένου πλανήτη, όπου η διεθνής κινητικότητα αναμένεται να αυξηθεί, και ανέφερε ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας και να εντοπιστούν οι ελλείψεις σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Πρόσθεσε, δε, ότι για το θέμα αυτό επιθυμεί να έχει τακτικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τα κράτη-μέλη, τους επιχειρηματίες και με τα συνδικάτα, σημειώνοντας πως θα ήταν χρήσιμη μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα που να συντονίζει αυτό το διάλογο.
 
Στήριξη σε Βουλγαρία και Ρουμανία
 
Ο κ. Αβραμόπουλος τάχθηκε υπέρ της προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη συνθήκη του Σένγκεν.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεταναστευτικό
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ευρωπαϊκή Επιτροπή