Ηλεκτρονική Έκδοση

ΣτΕ: Συμβατό με το δίκαιο της Ε.Ε το νομικό πλαίσιο για το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διατηρεί το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ Α.Ε είναι συμβατό με τις επιταγές του δικαίου της Ε.Ε, απορρίπτοντας προσφυγές ξένων εταιρειών που ζητούσαν να ακυρωθεί η σιωπηρή άρνηση των ελληνικών αρχών να τους χορηγήσουν άδεια παρόχου υπηρεσιών στοιχημάτων.

Τα αιτήματα των ξένων εταιρειών, οι οποίες διέθεταν ήδη άδεια παρόχου υπηρεσιών στοιχημάτων στο εξωτερικό, είχαν υποβληθεί στην Ελλάδα την περίοδο 2004 - 2007.
 
Στις προσφυγές τους, οι ξένες εταιρείες υποστήριζαν ότι η ισχύουσα, τότε, ελληνική νομοθεσία που έδινε το αποκλειστικό δικαίωμα στον ΟΠΑΠ να διαχειρίζεται και να διοργανώνει τυχερά παιχνίδια προσέκρουε στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που κατοχυρώνει την ελευθερία εγκατάστασης και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.
 
Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές κρίνοντας πως το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα οι νόμοι 4002/2011 , 4038/2012 και 4141/2013 με τους οποίους διατηρήθηκε το μονοπώλιο της εταιρείας ΟΠΑΠ ΑΕ, θέτουν πλέον ένα κανονιστικό πλαίσιο που είναι συμβατό με τις επιταγές του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Επίσης, έκρινε ότι το σύνολο των νεότερων ρυθμίσεων αποσκοπεί στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και της εγκληματικής δραστηριότητας στον τομέα των τυχερών παιγνίων, μέσω της κατεύθυνσης των σχετικών δραστηριοτήτων προς ένα νόμιμο και ελεγχόμενο πλαίσιο.
 
Στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται και η ανάθεση της εποπτείας και του ελέγχου του συνόλου των τυχερών παιγνίων στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, η οποία είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή.
 
Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις των εταιρειών, κρίνοντας ότι τυχόν ακύρωση των σιωπηρών απορρίψεων δεν θα τις ωφελούσε, αφού δεν θα ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις τους μετά την εισαγωγή των νεότερων και συμβατών με ενωσιακό δίκαιο νομοθετικών ρυθμίσεων.
 
Για την συγκεκριμένη υπόθεση, η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε αποστείλει το 2010 προδικαστικά ερωτήματα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο άφησε στην κρίση του ελληνικού δικαστηρίου το ζήτημα της συμβατότητας του μονοπωλίου.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
ΟΠΑΠ
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)