Ηλεκτρονική Έκδοση

Ελεύθεροι από το ΙΚ πάνω από 70 κούρδοι μαθητές

Συρία: Προέλαση τζιχαντιστών προς μαυσωλείο που φρουρούν Τούρκοι

Πολεμικό μέτωπο στα σύνορα Ιράκ - Συρίας

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) προελαύνουν προς μαυσωλείο στη βόρεια Συρία, σε περιοχή που θεωρείται από την Τουρκία κυρίαρχο έδαφός της και φρουρείται από τούρκους στρατιώτες, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς. Μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις των κουρδικών δυνάμεων με τζιχαντιστές στα σύνορα Ιράκ - Συρίας. Σε μία θετική εξέλιξη, το Ισλαμικό Κράτος άφησε ελεύθερους περισσότερους από 70 κούρδους μαθητές από το Χαλέπι, οι οποίοι είχαν απαχθεί από τη βόρεια Συρία τον περασμένο Μάιο, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κούρδοι της Συρίας παρακολουθούν με κιάλια τις συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές Κούρδοι της Συρίας παρακολουθούν με κιάλια τις συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές

Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι θα υπερασπιστεί ως έδαφός της στη βόρεια Συρία το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με βάση τη συνθήκη που υπογράφηκε με τη Γαλλία το 1921 όταν η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία.
 
Τουρκικά άρματα μάχης έχουν λάβει θέσεις σε λόφο κοντά στη συριακή πόλη Κομπανί, καθώς βλήματα έπληξαν τουρκικό έδαφος κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς, τόνισε ότι η εντολή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που θα εξουσιοδοτήσει την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει στρατιωτική δράση στο Ιράκ και τη Συρία θα καλύπτει «όλες τις πιθανές απειλές και κινδύνους».
 
Η τουρκική Βουλή αναμένεται να ψηφίσει την Πέμπτη επί της πρότασης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου για την επέκταση της ήδη ισχύουσας εντολής, βάσει της οποίας οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πλήττουν τους κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ. Με αυτήν, οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν να αμυνθούν έναντι οποιασδήποτε απειλής εκ μέρους των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.
 
Οι μάχες συνεχίζονται στα σύνορα Συρίας - Ιράκ. Κούρδοι στρατιώτες ανακατέλαβαν την πόλη Ράμπια, όμως υπέστησαν σοβαρές απώλειες, σύμφωνα με πληροφορίες. 
 
Για την απελευθέρωση πάνω από 70 κούρδων μαθητών στη Συρία δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές λεπτομέρειες.Οι τζιχαντιστές είχαν απαγάγει συνολικά 153 μαθητές την ώρα που επέστρεφαν στο Χαλέπι στις 29 Μαΐου.
 
 
 
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κούρδοι
Τουρκία
Ισλαμικό Κράτος
Συρία
Για το ίδιο θέμα
Άρχισαν επιδρομές τα βρετανικά αεροσκάφη στο Ιράκ
Επίθεση Κούρδων σε θέσεις τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ
Με άρματα μάχης η Τουρκία απέναντι από τους τζιχαντιστές
Νέα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία