Ηλεκτρονική Έκδοση

Χαν: Καμία διεύρυνση της Ε.Ε. για πέντε χρόνια

Την ανάγκη να δοθεί σημασία στην ποιότητα και όχι στην ταχύτητα των διαβουλεύσεων με τα υποψήφια προς ένταξη κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμανε ο υποψήφιος επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, κατά την ακρόασή του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Γιοχάνες Χαν επιβεβαίωσε τη φράση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πως για την επόμενη πενταετία δεν θα υπάρξει καμιά διεύρυνση εντός της Ε.Ε, ενώ παράλληλα έδωσε έμφαση στη μελλοντική προσάρτηση των υποψήφιων χωρών, λέγοντας: «Οι εταίροι δεν θα προσχωρήσουν στην Ένωση εάν δεν αποβάλλουν το ιστορικό βάρος του παρελθόντος και δεν υιοθετήσουν τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις ως διόδους ένταξης».
 
Στην τρίωρη ακροαματική διαδικασία, κυριάρχησαν τα θέματα της  ενεργειακής πολιτικής, της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία, της ανάγκης άμεσης επίλυσης του ουκρανικού ζητήματος, αλλά και της συμμόρφωσης της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων με τους ευρωπαϊκούς όρους διασφάλισης του κράτους δικαίου.
 
Η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός των εθνικών μειονοτήτων και η αμφισβήτηση της ενταξιακής πορείας του σημαντικού ευρωπαϊκού εταίρου, όπως χαρακτήρισε την Τουρκία ο Γιοχάνες Χαν, καθόρισαν τη διεξαγωγή των ερωτήσεων των ευρωβουλευτών. 
 
Ο Αυστριακός πολιτικός υποσχέθηκε ότι θα συμβάλλει προσωπικά στην προοπτική της ασφαλούς γειτονίας. «Η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να γίνει πιο ορατή προκειμένου να εξυπηρετήσει πρωτίστως τα δικά της συμφέροντα που αφορούν στη διασφάλιση της ειρήνης και της δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ευρωκοινοβούλιο
Ευρωπαϊκή Ένωση