Έντυπη Έκδοση

Αρχισε το ματς

Η χθεσινή εικόνα των χιλιάδων φορολογουμένων έξω από κάθε υποκατάστημα τραπέζης σε ολόκληρη την επικράτεια, προκειμένου να πληρώσουν τη δόση του ΕΝΦΙΑ, θα στοιχίσει πολύ ακριβά στην κυβέρνηση Σαμαρά, δηλαδή στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Το κλίμα που διαμορφώνεται είναι ήδη πολύ αρνητικό για την κυβέρνηση, η οποία ευλόγως θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία άρχισε χθες, ως έναν νέο «ανένδοτο αγώνα» για την «ηρωική έξοδο» από το Μνημόνιο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι χθες το βράδυ η πρώτη πληροφορία που διοχέτευσε το κυβερνητικό επιτελείο, μετά την πρώτη συνάντηση κυβέρνησης-τρόικας, είναι ότι η κυβέρνηση κατέθεσε «με το καλημέρα» τη στρατηγική εξόδου από το Μνημόνιο. Ανακοίνωσε ακόμα ότι θα συμπεριλάβει τις πρόσφατες φοροελαφρύνσεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού και ακόμη ότι διατηρεί το στόχο για το πλεόνασμα του 2015, χωρίς να απαιτείται η λήψη νέων μέτρων.

Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση στο εσωτερικό της μοιάζει με ξεκούρδιστη ορχήστρα, καθώς υπουργοί της αλληλοκατσαδιάζονται από τηλεοράσεως (και όχι στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου), για το αν θα τηρήσουν ή όχι τη μνημονιακή υποχρέωση για τη συμπλήρωση του αριθμού των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, ενώ Σαμαράς και Βενιζέλος δεν βρίσκουν ακόμη ώρα να συναντηθούν.

Η τρόικα φυσικά δεν σπεύδει να μιλήσει την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων. Για την ακρίβεια όμως μιλούν άλλοι γι' αυτήν -και όχι με θετικό τρόπο για την Αθήνα και τα σχέδιά της.

Ετσι, βρήκε ακριβώς τη χθεσινή ημέρα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, για να εκφράσει την άποψή του ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, γιατί το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Κατά τον κ. Ρέγκλινγκ, οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές έχουν πάρει υπεραρκετές αποφάσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής του χρέους, σε σύγκριση με άλλες χώρες, και επομένως αυτό που υποχρεούται να κάνει η Αθήνα είναι να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, δηλαδή να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υπογράψει.

Η τοποθέτηση αυτή δίνει φτερά στην τρόικα να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με τον τρόπο που ξέρει αυτή: απαιτώντας δηλαδή την πλήρη εφαρμογή όλων των υπεσχημένων και επιπλέον την κατάθεση νέων ισοδυνάμων (σ.σ. στην πλειονότητά τους νέα μέτρα) για κάθε φοροαπαλλαγή που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση .

Χθες εξάλλου τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, με την τιμή του δεκαετούς ομολόγου να παίρνει και πάλι την ανηφόρα, κάτι που αν συνεχιστεί θα αυξήσει το κόστος μελλοντικού δανεισμού της χώρας, αν αποφασίσει να πει αντίο στο Μνημόνιο στο τέλος του χρόνου.

Και από κοντά, μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου ξεκίνησε και πάλι αρνητικά δημοσιεύματα για την πορεία της χώρας και την ικανότητά της να αλλάξει την πορεία της εκτός Μνημονίου.

Οπως και να 'χει το πράγμα, η χώρα το επόμενο διάστημα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον, θα ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί χωρίς δίχτυ προστασίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εκτάκτως ερριμμένα