Έντυπη Έκδοση

Καμιά συζήτηση στη Γενεύη για τις ομαδικές απολύσεις

Επιμένει η κυβέρνηση, παρά το κοινό μέτωπο που συγκρότησαν στη Γενεύη οι κοινωνικοί εταίροι στο θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου (1264/82), ιδιαίτερα στο κομμάτι της χρηματοδότησης των συνδικάτων, με τον Γ. Βρούτση να μιλά για «διαφάνεια» στη χρηματοδότηση και τα συνδικάτα για την «απρόσκοπτη» απόδοση των παρακρατούμενων εισφορών.

Μελανό σημείο της «μαραθώνιας» διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε το πρωί και κατέληξε το βράδυ με κοινό κείμενο, είναι ότι δεν γίνεται κανένας λόγος στο αίτημα που θέτει επιτακτικά η τρόικα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ εκθειάζεται ιδιαίτερα το πλαίσιο του 1264 από τις μελέτες που παρουσίασε ο διευθυντής του ILO ως «ορόσημο στις εργασιακές σχέσεις» για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το «ραντεβού» -που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αύριο ο Γ. Βρούτσης συναντάται με την τρόικα- έγινε στη Γενεύη με συντονιστή το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Γ. Βρούτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, κάνοντας λόγο για «μία διαφανή διαδικασία που λειτουργεί ήδη με τρόπο αξιόπιστο και ανθεκτικό».

Παράλληλα άνοιξε το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, σημειώνοντας πως «η όποια βελτίωση του θεσμικού πλαισίου δεν μπορεί παρά να γίνει μαζί με τους εργαζομένους και τους εργοδότες».

Ωστόσο, τόσο ο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος όσο και οι πρόεδροι των εργοδοτικών οργανώσεων τάχθηκαν κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής στο συνδικαλιστικό νόμο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε πως ο διάλογος γίνεται με το φάντασμα της τρόικας να πλανάται στην αίθουσα και αναφερόμενος στο συνδικαλιστικό νόμο τόνισε ότι «πέρα από τον ιστορικό και εμβληματικό του χαρακτήρα, αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατικού νομοθετήματος».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την πλευρά της ΓΣΕΕ στο γεγονός ότι στην Ελλάδα το 95% των απεργιών έχουν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές, καταλύοντας στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας.

Οσον αφορά το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ο Γ. Παναγόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση της Συνομοσπονδίας ότι δεν θα δεχθεί αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, υπογραμμίζοντας τις δραματικές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΓΣΕΕ
Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO)
Κυβέρνηση
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Κύριο θέμα
Πάτησαν FF στο Μνημόνιο