Έντυπη Έκδοση

Φρένο στα σχέδια έκδοσης γραμματίων και ομολόγων

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι αγορές για το ρευστό πολιτικό σκηνικό, αλλά και τις κυβερνητικές παλινωδίες σχετικά με τις αναφορές για έξοδο από το Μνημόνιο και απομάκρυνση του ΔΝΤ.

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 μηνών, βάζοντας εμπόδια στο σχέδιο της κυβέρνησης για άντληση ρευστότητας μέσω των αγορών, ώστε να απεξαρτηθεί από τα δάνεια του ΔΝΤ.

Χθες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε στο 6,8%, από 6,52% που ήταν τη Δευτέρα, ενώ το 5ετές έκλεισε στο 5,054% από 4,93% και το 3ετές στο 4,225% από 4,05%. «Οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο θα αυξήσουν τον κίνδυνο για τους επενδυτές στους ελληνικούς τίτλους», σχολίασε χθες το πρακτορείο Reuters. Η συγκεκριμένη εξέλιξη βάζει «φρένο» στα κυβερνητικά σχέδια έκδοσης το επόμενο διάστημα 18άμηνων εντόκων γραμματίων και 7ετών ομολόγων.

Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν την ανοδική τους κούρσα, αν και η πορεία των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι αντιστρόφως ανάλογη. Οι κρατικοί τίτλοι των υπόλοιπων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου κατέγραψαν αποκλιμάκωση μετά τη νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, με εξαίρεση το 10ετές ομόλογο της Ισπανίας που κινήθηκε ανοδικά λόγω του προωθούμενου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
ομόλογα
Κρατικά ομόλογα
Κυβέρνηση