Έντυπη Έκδοση

Η ΚΟΝΤΡΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ - ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ

Πολιτικός κατά οικονομολόγου

Χάος μοιάζει να χωρίζει πλέον το μέγαρο Μαξίμου με το υπουργείο Οικονομικών, με τα δύο στρατόπεδα να ακολουθούν διαφορετική στρατηγική στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και με φόντο τις κάλπες. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο επιτελείων εξελίσσονται σε μια σκληρή πολιτική κόντρα, με τελείως διαφορετική προσέγγιση στη διαχείριση των συζητήσεων με τους δανειστές, αλλά και των επιδιώξεων που θα πρέπει να προτάσσει η κυβέρνηση.

Η κόντρα κάθε μέρα που περνά λαμβάνει διαστάσεις, με πρωταγωνιστές τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη από τη μία πλευρά και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη από την άλλη.

Δύο παλιοί γνώριμοι, οι οποίοι προσεγγίζουν το θέμα της τρόικας από τελείως διαφορετική σκοπιά: Από τη μία πλευρά ο Γκίκας Χαρδούβελης με το μάτι του οικονομολόγου, που δεν θέλει να προχωρεί σε βεβιασμένες κινήσεις, εκτιμώντας ότι η πιστή τήρηση του Μνημονίου θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου στις επιδιωκόμενες ελαφρύνσεις.

Από την άλλη ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, με το μάτι του πολιτικού στελέχους (αν και ο ίδιος είναι οικονομολόγος), ο οποίος «διαβάζει» το πολιτικό σκηνικό και διαβλέπει ότι ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να ρίξει στο πολιτικό τραπέζι το χαρτί της παροχολογίας, ακόμα και αν δεν έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Αλλωστε, οι συχνές αναφορές του υπουργού Οικονομικών στην ανάγκη να σταματήσει η εκλογολογία, δεν αφορούν μόνο την αντιπολίτευση αλλά και το εσωτερικό της κυβέρνησης και ιδιαίτερα τα κέντρα εκείνα που προτείνουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Παραπληροφορούν»

Ωστόσο, το αρνητικό πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά στην πρώτη θέση και τις πρόωρες εκλογές να παρουσιάζονται ως η μόνη λύση διαφυγής από το αδιέξοδο, έχει οδηγήσει το μέγαρο Μαξίμου σε μια πλειοδοσία φοροελαφρύνσεων, με συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να διακινούν κάθε μέρα πληροφορίες, οι οποίες αφορούν νέες παροχές και μειώσεις φόρων.

Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών πολλές φορές έχουν εκφράσει την ενόχληση του κ. Χαρδούβελη αναφορικά με τους «κύκλους» του μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι παραπληροφορούν αναφορικά με τις κυβερνητικές επιδιώξεις.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ο κ. Χαρδούβελης, εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έστειλε σαφές μήνυμα με το οποίο ξεκαθάριζε ότι η μόνη πληροφόρηση που ισχύει είναι αυτή από το υπουργείο Οικονομικών και τον ίδιο.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών, όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις, δεν υπήρξαν καλές από την πρώτη στιγμή. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης επιχείρησε από νωρίς να στείλει μήνυμα στον υπουργό Οικονομικών ότι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τα ηνία τα κρατά το μέγαρο Μαξίμου.

Στην οδό Νίκης οι πιέσεις έγιναν αντιληπτές από την πρώτη στιγμή, τηρώντας στην αρχή στάση ουδετερότητας και στη συνέχεια ξεκάθαρη θέση αντιπαράθεσης, η οποία κορυφώθηκε στις τριήμερες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, με τις σχέσεις των δύο ανδρών να φτάνουν στο όριο.

Η χθεσινή κόντρα

Ωστόσο, η κόντρα αυτή φαίνεται να κορυφώθηκε χθες, κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή Λαζαρίδη στις διαπραγματεύσεις ήταν «εκτός της γραμμής», καθώς αμέσως μετά το ραντεβού στο Παρίσι, υπήρχε συμφωνία μεταξύ Ευάγγελου Βενιζέλου και Γκίκα Χαρδούβελη, να μη συμμετέχουν κομματικά στελέχη στις επαφές με την τρόικα στην Αθήνα, καθώς δεν έχουν θεσμικό ρόλο.

Ωστόσο, η έκτακτη εμφάνιση του Χρύσανθου Λαζαρίδη, μαζί με τον έτερο σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος μετέχει πάντα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκάλεσε εντύπωση σε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Χαρδούβελης, προσπαθώντας να αποφύγει τη δημιουργία έντασης, εξαιτίας της παρουσίας του κ. Λαζαρίδη, τηλεφώνησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ενημέρωσε σχετικά.

Στη συνέχεια το κουβάρι μπλέκεται όμως ακόμα περισσότερο, καθώς πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν υπήρξε καμία ενόχληση από την πλευρά του κ. Χαρδούβελη από την παρουσία Λαζαρίδη και χαρακτηρίζουν το τηλεφώνημα προς τον κ. Βενιζέλο ως κίνηση «fair play» από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών.

Ωστόσο, πηγές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι ο κ. Χαρδούβελης κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης έδειξε ενοχλημένος, καθώς ο υπουργός Οικονομικών είχε «οριοθετήσει όλο το πρόβλημα για τη συμμετοχή εξωθεσμικών παραγόντων στις διαπραγματεύσεις στην παρουσία Λαζαρίδη».

Πάντως, μετά το σκηνικό έντασης που δημιουργήθηκε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι ο κ. Λαραζίρδης «ήταν παρών γιατί είναι γνώστης των αριθμών και έχει βοηθήσει στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία των συμβούλων του πρωθυπουργού σε μια διαπραγμάτευση. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Για την ιστορία, οι κ.κ. Λαζαρίδης και Παπασταύρου αποχώρησαν από το υπουργείο Οικονομικών, στις 15.30, μαζί με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, όταν ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της διαπραγμάτευσης που αφορούσε τον προϋπολογισμό και τα έσοδα.

Εκλογικός πανικός στα επιτελεία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

Τα διαλυτικά φαινόμενα σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία προσπαθούν να διαχειριστούν Μαξίμου και Συγγρού, μάταια όμως, καθώς άπαντες πλέον κινούνται υπό το κράτος εκλογικού πανικού.

Μετά τη χθεσινή εμπλοκή στο τρίγωνο υπουργείου Οικονομικών, Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή τη συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, γεγονός που αποτέλεσε ένα ακόμη επεισόδιο στο ενδοκυβερνητικό σίριαλ των τελευταίων ημερών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντάται σήμερα το απόγευμα τελικά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το ραντεβού, για το οποίο είχαν γίνει διαρροές από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη από την προηγούμενη εβδομάδα, υποτίθεται ότι θα πραγματοποιούνταν τη Δευτέρα, αναβλήθηκε για χθες και τελικά αφέθηκε για σήμερα, με το Μαξίμου να μη δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να υποκύψει στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να θέσει τη δική του ατζέντα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

«Σενάρια ανωμαλίας»

Η πρόταση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ακόμη και με άλλο πρωθυπουργό αντί του κ. Σαμαρά, συνεχίζει να προκαλεί, εν τω μεταξύ, συζητήσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο. Ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος απάντησε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στον κ.Τζιτζικώστα, τον οποίο κατηγόρησε ότι εισηγείται σενάρια ανωμαλίας, που προωθούν και κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Την κομματική σου ταυτότητα δεν τη βάζεις στο συρτάρι. Ή την κρατάς ή τη γυρίζεις πίσω. Ας αφήσει τις τζάμπα μαγκιές κι ας αποφασίσει τι θα κάνει», είπε ο κ. Παπαμιμίκος στο Real FM. Υπενθύμισε επίσης ότι ο κ.Τζιτζικώστας δεν έγινε περιφερειάρχης το Μάιο αλλά δύο χρόνια νωρίτερα, «με ειδική τροπολογία που ζητούσε επίμονα ο ίδιος».

Νέες φωτιές όμως άναψε με τηλεοπτική του συνέντευξη στον Kontra ο βουλευτής Αττικής της Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τζιτζικώστα, ο κ. Βλάχος εκτίμησε ότι: «Εάν η κατάσταση στη χώρα δυσκολέψει, δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει κανένας Ελληνας που να μη θέλει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και συμμετέχουν σε αυτή περισσότερα κόμματα από ό,τι στη σημερινή και το θέμα του πρωθυπουργού θα τεθεί σε μηδενική βάση».

Παραίτηση

Την εκλογολογία φούντωσε, δε, η παραίτηση χθες τριών γενικών γραμματέων δίπλα στον πρωθυπουργό, προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα με τη Ν.Δ. στις επόμενες εθνικές εκλογές. Παραιτήθηκαν ειδικότερα ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Βαρτζόπουλος (θα κατέβει στη Β' Θεσσαλονίκης), ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Ανδρέας Κατσανιώτης (θα κατέβει στην Αχαΐα) και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας Γιάννης Παναγιωτόπουλος (θα κατέβει στην Αρκαδία). Οι παραιτήσεις υπεβλήθησαν δύο μήνες πριν από τη λήξη της τυπικής προθεσμίας (οι γενικοί γραμματείς πρέπει να παραιτηθούν 18 μήνες πριν απ' τη λήξη της τετραετίας, ώστε να είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές όποτε και εάν αυτές γίνουν), γεγονός που πυροδότησε συζητήσεις. Κυβερνητικές πηγές διέψευδαν, φυσικά, το ενδεχόμενο εκλογών εντός του 2014, αν και είναι προφανές πως οι παραιτήσεις συνδέονται με την πιθανότητα εκλογών τους πρώτους μήνες του 2015.

Το κλίμα πάντως που επικρατεί μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών εν όψει πιθανών εκλογών αποτύπωσε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, ομολογώντας στον Ant1.: «Καλύτερα να κάνουμε χαρακίρι τώρα, παρά να κάνουμε εκλογές».

«Ο Χαρδούβελης θέλει να κάνει μόνος του τις διαπραγματεύσεις»

Την εικόνα ότι το θέμα της παρουσίας Λαζαρίδη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορά αποκλειστικά δυσλειτουργία στις σχέσεις Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών έδιναν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Οι πληροφορίες δε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δείχνουν επιδίωξη να στοιχειοθετηθεί η εικόνα ότι το ζήτημα αφορά καθ' ολοκληρίαν τον Γκίκα Χαρδούβελη και τις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γκίκας Χαρδούβελης «θέλει να κάνει μόνος του τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα».

Σ' αυτό το πλαίσιο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης σχολίαζε ότι αν ο Γκίκας Χαρδούβελης θέλει να κάνει μόνος του τη διαπραγμάτευση τότε «ας αναλάβει και το κόστος ή τα οφέλη από τα αποτελέσματά της». Η φράση αυτή για όσους γνωρίζουν τα συμβαίνοντα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της συγκυβέρνησης, λέει πολύ περισσότερα από όσα εκ πρώτης όψεως συνάγονται.

Προσωπείο

Οσο και αν το αρνούνται από τη Χαριλάου Τρικούπη, στην πραγματικότητα οι επιτελείς του Ευάγγελου Βενιζέλου, μπροστά στο άγχος της εκλογικής και πολιτικής επιβίωσης, σχεδιάζουν και κινούνται μεθοδικά εδώ και καιρό, προκειμένου να εμφανιστούν στις επόμενες εκλογές με ένα εντελώς διαφορετικό προσωπείο, σύμφωνα με το οποίο θα επιχειρήσουν να εξιλεωθούν από την κριτική που τους ασκείται, ότι έχουν γίνει «ουρά» και «παρακολούθημα» της Ν.Δ. στο πλαίσιο της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής.

Σ' αυτό το πλαίσιο ορισμένοι ερμηνεύουν τη στάση του ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη περίπτωση του «επεισοδίου» Χαρδούβελη - Λαζαρίδη ως προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να αποστασιοποιηθεί από τις συζητήσεις για τα μέτρα προκειμένου αυτά να χρεωθούν στον υπουργό Οικονομικών και από εκεί και πέρα το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιδιώκουν να μείνουν μέσα στη «μεγάλη εικόνα» των πολιτικών διαπραγματεύσεων για το χρέος.

Με προτάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά με «θετικό πνεύμα» και θα καταθέσει προτάσεις για να υπερβεί η κυβέρνηση τα αδιέξοδά της αλλά και να αναλάβει «πολιτικές πρωτοβουλίες».

Την ίδια ώρα στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν με προσοχή τις εσωκομματικές συζητήσεις και τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της θέσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το χρέος. Μάλιστα είναι διαρκείς οι παρεμβάσεις των επιτελών του Ευάγγελου Βενιζέλου, κάνοντας λόγο για «αλαλούμ» και «εσωκομματική διαπραγμάτευση» στην Κουμουνδούρου μεταξύ «ρεαλιστών» και «επαναστατών».

Στο μεταξύ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «ξαναχτύπησε» χαρακτηρίζοντας «μεγάλο ερωτηματικό» την πολιτική σταθερότητα για τη χώρα και επέμεινε στη θέση που έχει διατυπώσει για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με ταυτόχρονο ορισμό της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Παράλληλα ο υπουργός Υποδομών επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ ενός συνεδρίου ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και όχι της Δημοκρατικής Παράταξης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Πολιτικά κόμματα
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική