Έντυπη Έκδοση

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΔΙΑ ΠΑΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΝ

Θεατρική έξοδο Σαμαρά περιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας διά του προέδρου του ότι πληθαίνουν οι πιθανότητες και οι ενδείξεις για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.

Κάπως έτσι... Κάπως έτσι... Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας από τα στελέχη να βρίσκονται σε εγρήγορση, λέγοντας μάλιστα πως δεν πρέπει να αποκλείονται εξελίξεις ακόμη και πριν από τα stress tests των τραπεζών που αναμένεται να γίνουν στα τέλη του μηνός και την αξιολόγηση της τρόικας που θα ακολουθήσει αμέσως μετά. «Θα το τολμήσει η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές; Θα την αφήσουν; Σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, εξετάζουν σοβαρά και ένα ακόμη ενδεχόμενο που δείχνει εκλογές σύντομα και κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για τον Αντώνη Σαμαρά για μια ηρωική έξοδο, ελπίζοντας σε μικρή και διαχειρίσιμη ήττα που θα του επιτρέψει να επιβιώσει πολιτικά την επαύριον των εκλογών. Το σενάριο, δηλαδή, που θέλει τον πρωθυπουργό, υπό το βάρος των μεγάλων αδιεξόδων που αντιμετωπίζει, να προχωρεί σε μια θεατρική κίνηση που θα περιλαμβάνει τεχνητή σύγκρουση με την τρόικα με στόχο να προκαλέσει εντυπώσεις στην κοινή γνώμη και να πάει σε εκλογές εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής των λαϊκών συμφερόντων. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται από την αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργικού συμβούλου Χρύσανθου Λαζαρίδη και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και από το πακέτο ελαφρύνσεων, το οποίο δεν αποκλείεται να προωθήσει η κυβέρνηση μονομερώς και ανεξάρτητα από την άρνηση των δανειστών.

Πρωτοβουλίες

Στη συνεδρίαση της Π.Γ., ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το αίτημα δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ έως τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ έχει αναλάβει οριστικά την πρωτοβουλία των κινήσεων και γίνεται ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων, επισημαίνοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς σε αυτή τη φάση παρουσιάζεται απομονωμένος και ανήμπορος να απαντήσει πειστικά στο εναλλακτικό πρόγραμμα της Αριστεράς. «Εμείς θα εξακολουθήσουμε να καταθέτουμε νομοθετικές προτάσεις για τις εξαγγελίες μας στη ΔΕΘ.

»Επέδρασε καταλυτικά στη διαμόρφωση του σημερινού κλίματος καθώς και οι αποφάσεις μας στην τελευταία Κ.Ε. σε σχέση με πρωτοβουλίες και συμμαχίες οι οποίες αποτυπώθηκαν στις πρωτοβουλίες για τη μικρή ΔΕΗ, τον αιγιαλό και τα δάση», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος στα αδιέξοδα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, έκανε λόγο για «αμηχανία της κυβέρνησης απέναντι στις προγραμματικές προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε μια κυβέρνηση που τελεί σε σύγχυση λέγοντας: «Μιλούν για μονομερείς ενέργειες και σπεύδουν αμέσως μετά να διευκρινίσουν ότι πρόκειται για προτάσεις που τελούν υπό την έγκριση της τρόικας. Χαρακτηριστική ήταν η τελευταία διαρροή για τα «κόκκινα» δάνεια και η οποία αφορά μικρό αριθμό λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, και παρατηρώντας κανείς τα ψιλά γράμματα θα δει ότι η συγκεκριμένη πρόταση-διαρροή είναι υπό την έγκριση των τραπεζών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ