Έντυπη Έκδοση

«Ο Χαρδούβελης θέλει να κάνει μόνος του τις διαπραγματεύσεις»

Την εικόνα ότι το θέμα της παρουσίας Λαζαρίδη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορά αποκλειστικά δυσλειτουργία στις σχέσεις Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών έδιναν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Οι πληροφορίες δε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δείχνουν επιδίωξη να στοιχειοθετηθεί η εικόνα ότι το ζήτημα αφορά καθ' ολοκληρίαν τον Γκίκα Χαρδούβελη και τις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γκίκας Χαρδούβελης «θέλει να κάνει μόνος του τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα».

Σ' αυτό το πλαίσιο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης σχολίαζε ότι αν ο Γκίκας Χαρδούβελης θέλει να κάνει μόνος του τη διαπραγμάτευση τότε «ας αναλάβει και το κόστος ή τα οφέλη από τα αποτελέσματά της». Η φράση αυτή για όσους γνωρίζουν τα συμβαίνοντα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της συγκυβέρνησης, λέει πολύ περισσότερα από όσα εκ πρώτης όψεως συνάγονται.

Προσωπείο

Οσο και αν το αρνούνται από τη Χαριλάου Τρικούπη, στην πραγματικότητα οι επιτελείς του Ευάγγελου Βενιζέλου, μπροστά στο άγχος της εκλογικής και πολιτικής επιβίωσης, σχεδιάζουν και κινούνται μεθοδικά εδώ και καιρό, προκειμένου να εμφανιστούν στις επόμενες εκλογές με ένα εντελώς διαφορετικό προσωπείο, σύμφωνα με το οποίο θα επιχειρήσουν να εξιλεωθούν από την κριτική που τους ασκείται, ότι έχουν γίνει «ουρά» και «παρακολούθημα» της Ν.Δ. στο πλαίσιο της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής.

Σ' αυτό το πλαίσιο ορισμένοι ερμηνεύουν τη στάση του ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη περίπτωση του «επεισοδίου» Χαρδούβελη - Λαζαρίδη ως προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να αποστασιοποιηθεί από τις συζητήσεις για τα μέτρα προκειμένου αυτά να χρεωθούν στον υπουργό Οικονομικών και από εκεί και πέρα το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιδιώκουν να μείνουν μέσα στη «μεγάλη εικόνα» των πολιτικών διαπραγματεύσεων για το χρέος.

Με προτάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά με «θετικό πνεύμα» και θα καταθέσει προτάσεις για να υπερβεί η κυβέρνηση τα αδιέξοδά της αλλά και να αναλάβει «πολιτικές πρωτοβουλίες».

Την ίδια ώρα στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν με προσοχή τις εσωκομματικές συζητήσεις και τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της θέσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το χρέος. Μάλιστα είναι διαρκείς οι παρεμβάσεις των επιτελών του Ευάγγελου Βενιζέλου, κάνοντας λόγο για «αλαλούμ» και «εσωκομματική διαπραγμάτευση» στην Κουμουνδούρου μεταξύ «ρεαλιστών» και «επαναστατών».

Στο μεταξύ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «ξαναχτύπησε» χαρακτηρίζοντας «μεγάλο ερωτηματικό» την πολιτική σταθερότητα για τη χώρα και επέμεινε στη θέση που έχει διατυπώσει για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με ταυτόχρονο ορισμό της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Παράλληλα ο υπουργός Υποδομών επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ ενός συνεδρίου ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και όχι της Δημοκρατικής Παράταξης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Πολιτικά κόμματα
Υπουργείο Οικονομικών
Κύριο θέμα
Πολιτικός κατά οικονομολόγου