Έντυπη Έκδοση

Αβραμόπουλος: Δεν θέλουμε μια Ευρώπη - φρούριο

Δεν πρέπει να οικοδομηθεί μια «Ευρώπη φρούριο», υποστήριξε ο προτεινόμενος για τη θέση του επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι τα φρούρια που οικοδομήθηκαν για την αντιμετώπιση εξωτερικών απειλών κατέληξαν να είναι φρούρια που έκαναν σκλάβους αυτούς που ήθελαν να προστατεύσουν και τελικά οδήγησαν σε απομονωτισμό. Δεν είναι αυτή η εντολή της Ε.Ε.», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χθες στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στα κύματα μεταναστών στα σύνορα της Ε.Ε. και στα «απεγνωσμένα άτομα που ξεκινούν μοιραία ταξίδια στη Μεσόγειο», τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αυξήσει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις αιτήσεις ασύλου. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, κυρίως προς τις χώρες που υφίστανται μεγαλύτερη πίεση από κύματα μεταναστών.

Την ίδια ώρα, μίλησε για αποτελεσματικό έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει φρούριο», με πλήρη αξιοποίηση της FRONTEX, που θεωρεί ότι σταδιακά πρέπει να αναλάβει και ρόλο διάσωσης. Τάχθηκε, δε, υπέρ της προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Συνθήκη του Σένγκεν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Μεταναστευτικό
Ευρωπαϊκή Επιτροπή