Έντυπη Έκδοση

Σε ευχολόγια κατέληξε η συζήτηση για το νεοναζισμό

Ασχημη εντύπωση προκάλεσαν, στους γνωρίζοντες τη συνεχιζόμενη φασιστική και ρατσιστική δράση της Χρυσής Αυγής, οι παρεμβάσεις των Ελλήνων βουλευτών-μελών της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε μία κατ' ομολογίαν χαλαρή συζήτηση που έγινε χθες στην Ολομέλεια, για τους τρόπους αντιμετώπισης της ανόδου των νεοναζιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

φωτ: AFP φωτ: AFP Αρχής γενομένης από το ψήφισμα που εγκρίθηκε και το οποίο καλεί τους... πολιτικούς να αναπτύξουν ένα δημόσιο διάλογο με τους νεοναζιστές για να αποκαλυφθεί η έλλειψη του ιδεολογικού τους υποβάθρου, οι παρεμβάσεις των Ελλήνων βουλευτών περιορίστηκαν σε ευχολόγια και εκκλήσεις και έχασαν την ευκαιρία να καταδικάσουν τη δράση της Χρυσής Αυγής ως νεοναζιστικού και επικίνδυνου μορφώματος.

Η επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, διαπίστωσε ότι «η άνοδος των νεοναζί δεν είναι κάτι που αφορά μόνο ορισμένα από τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα», ενώ κάνοντας αναφορά στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, επισήμανε ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε τους νεοναζί και να τους καταστήσουμε θύματα».

Μιλώντας για λογαριασμό της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, κάνοντας, μεταξύ άλλων, αναφορές στην ελληνική Χρυσή Αυγή, αποφάνθηκε ότι «θα πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά του νεοναζισμού» και ότι «χρειάζεται μια πολιτική η οποία θα προάγει τη δημοκρατία, την ισότητα, τη συμπερίληψη και την αλληλεγγύη».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, χωρίς ν' αναφερθεί στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, υποστήριξε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο να «υπάρχουν σε κάθε χώρα κόμματα που ονοματίζουν τους αντιπάλους τους ως φασίστες ή νεοναζιστές και μ' αυτόν τον τρόπο εξοικειώνουν την κοινή γνώμη με το νεοναζισμό».

Νεοδημοκρατικά πήρε το θέμα η βουλευτής της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή, που, με την άνεση ότι μιλούσε στο εξωτερικό και σε μία άδεια αίθουσα ενός ευρωπαϊκού φόρουμ, κατήγγειλε ότι «την ίδια ώρα που η ηγεσία της δικής μας χώρας έκλεισε την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης στη φυλακή, χώρες-υποδείγματα ευρωστίας και πρότυπα κοινωνικού κράτους απέκτησαν, επίσης, πολύ ισχυρά κοινοβουλευτικά ακροδεξιά ή καθαρά νεοναζιστικά κόμματα»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, υπεραμυνόμενη του γεγονότος ότι σήμερα μερικοί από τους υμνητές του ναζισμού, που κάθισαν στα έδρανα του ελληνικού Κοινοβουλίου, βρίσκονται προφυλακισμένοι, με βαριές κατηγορίες του Ποινικού Δικαίου να εκκρεμούν εναντίον τους... και κατέληξε ότι «η έμφαση στη μάχη κατά του νεοναζισμού πρέπει να δοθεί στο επίπεδο της πρόληψης, στο επίπεδο της εκπαίδευσης και της εγρήγορσης, στην προσπάθεια αλλαγής νοοτροπιών και ανατροπής στερεοτύπων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο