Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ EFSF

Ρέγκλινγκ: Δεν χρειάζεται ελάφρυνση η Ελλάδα

Βόμβα στα θεμέλια της διαπραγμάτευσης για το χρέος έριξε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της.

Κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα ο Ρέγκλινγκ, λέγοντας ότι οι αποφάσεις των εταίρων για το χρέος είναι αρκετές Κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα ο Ρέγκλινγκ, λέγοντας ότι οι αποφάσεις των εταίρων για το χρέος είναι αρκετές Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια βιβλιοπαρουσίασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η «διαπίστωση» του κ. Ρέγκλινγκ ήρθε την ώρα που στην Αθήνα ξεκινούσε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, η οποία αναμένεται να ανοίξει το δρόμο στις διαπραγματεύσεις που αφορούν τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ αλλάζουν το τοπίο αναφορικά με τη στάση των Ευρωπαίων, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί από το Νοέμβριο του 2012 για μια ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ήδη από τους εταίρους αρκούν, καθώς η Ελλάδα επωφελείται από μια 10ετή περίοδο χάριτος από τις πληρωμές τόκων, ενώ με το πολύ χαμηλό επιτόκιο με το οποίο δανείζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό εξοικονομεί στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 8,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Παράλληλα, στέλνοντας σαφές μήνυμα αναφορικά με τις ελληνικές επιδιώξεις για απεμπλοκή από την τρόικα, ο επικεφαλής του EFSF πρόσθεσε ότι «το μόνο που μένει είναι η Ελλάδα να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, χωρίς υπαναχώρηση, ώστε να δρέψει τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων σε λίγα χρόνια».

* Δεύτερη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες θα βρεθεί στη χώρα μας ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Παρασκευή ανεπίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά.

Πονοκέφαλος το χρέος στον ΣΥΡΙΖΑ

Το χρέος φαίνεται πως προκαλεί κάποια αναστάτωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη και του Γιώργου Σταθάκη, και αυτή εκφράστηκε στη χθεσινή Π.Γ., από πλευράς Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων μελών του οργάνου.

Το κλίμα ενισχύθηκε μετά τη νέα τοποθέτηση του κ. Σταθάκη, που θεωρήθηκε εκτός γραμμής. Ο βουλευτής είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση, δεν θα αλλάξει τις διοικήσεις των τραπεζών, αλλά και ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του χρέους (Παραπολιτικά 90,1): «Θα διαπραγματευτούμε το Μνημόνιο χωρίς να είναι στο πρόγραμμά μας η μονομερής διαγραφή του χρέους. Μονομερής διαγραφή του χρέους δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ».

Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, οι τόνοι παραμένουν χαμηλοί, ωστόσο υπάρχει δυσφορία που γίνεται εμφανής και μέσω δημόσιων τοποθετήσεων, όπως του βουλευτή Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στις δηλώσεις των δύο οικονομικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μιχελογιαννάκης σημείωσε «πως αυτοί που μιλάνε για απόσυρση και αυτοί που μιλάνε για επιμήκυνση, ουσιαστικά μιλούν για οικονομική επιτήρηση και οικονομική ανοχή», καλώντας «να αφήσουν κατά μέρος τις αποσύρσεις και τις επιμηκύνσεις», που -όπως είπε- «αποτελούν απόψεις του ΠΑΣΟΚ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΓεΚρμανία
Ευρωζώνη
Κυβέρνηση
Κομισιόν