Έντυπη Έκδοση

Η Κύπρος γιορτάζει τα 54 χρόνια της Δημοκρατίας της

Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα την 54η επέτειο της ανεξαρτησίας της μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου που έβαζαν τέλος στη βρετανική αποικιοκρατία.

Μια ανεξαρτησία με την οποία διατηρήθηκε η βρετανική παρουσία μέσω των «κυρίαρχων» βάσεων αλλά και δημιούργησε συνθήκες διχασμού με τα υπερπρονόμια που είχαν δοθεί στην τουρκοκυπριακή μεινότητα που αναβαθμίστηκε σε κοινότητα. Η ενότητα του κυπριακού κράτους διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια, αφού το 1963 επήλθε σύγκρουση με την τουρκοκυπριακή ανταρσία που οδήγησε στην αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από τις δομές του κράτους. Εντεκα χρόνια μετά, η τουρκική εισβολή έδωσε ουσιαστικά τη χαριστική βολή.

Η επέτειος θα εορταστεί σήμερα με στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Είναι αξιοσημείωτο ότι φέτος θα παρελάσουν και μηχανοκίνητα τμήματα μαζί με ιπτάμενα μέσα, κάτι που δεν έγινε πέρσι λόγω του οικονομικού κόστους. Τα χρήματα που είχαν εξοικονομηθεί είχαν διατεθεί για τους άπορους μαθητές.

Διάγγελμα

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, αναφερόμενος στην κατάσταση στο εσωτερικό, εκτίμησε ότι είναι η ώρα με αυτοκριτική διάθεση «να μετρήσουμε τα λάθη μας». Επέμεινε ότι η Κύπρος βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη ενώ για το Κυπριακό υποστήριξε πως ύστερα από επίμονες προσπάθειες έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για τη διεξαγωγή μιας διαδικασίας, χωρίς περιοριστικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, που να οδηγεί στον τερματισμό του απαράδεκτου κατοχικού status quo.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στο διεθνές ενδιαφέρον και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κινητικότητα που παρατηρείται θα δημιουργήσει τις προοπτικές για επίτευξη των στόχων επίλυσης του Κυπριακού. Ευχήθηκε, δε, η 54η επέτειος της ανεξαρτησίας να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής και πορείας που θα θέσει τις βάσεις για την Κύπρο του αύριο, η οποία θα επιτρέπει στις νέες γενιές να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν σε συνθήκες ασφάλειας, ανάπτυξης, ευημερίας και ειρήνης.

Ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε μήνυμά του για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας εκφράζει την ισχυρή του στήριξη στις προσπάθειες για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης για επανένωση της Κύπρου με μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο ως πολύτιμο φίλο και εταίρο της χώρας του.

Τονίζει επίσης πως «η συνεχής μας συνεργασία είναι μεγάλης σημασίας στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και ευημερίας».

Στο μήνυμά του, ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στην επίσκεψη του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο τον περασμένο Μάιο, σημειώνει πως «δεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ για ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ενθάρρυνσης των ενισχυμένων οικονομικών δεσμών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος