Έντυπη Έκδοση

Ερωτας για τη Σκοτία, όχι για την Ε.Ε.

Θα ράγιζε η καρδιά του αν το δημοψήφισμα έβγαζε «ναι», αλλά όχι και αν αποχωρούσε η χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Οργασμός πολιτικών εξελίξεων στη Βρετανία με μετακινήσεις κυβερνητικών στελεχών ακόμη δεξιότερα, αποχώρηση υφυπουργού λόγω ροζ σκανδάλου, ανακοινώσεις των νέων αντιτρομοκρατικών μέτρων και δηλώσεις Κάμερον, σύμφωνα με τις οποίες μία πιθανή έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν θα ράγιζε και την καρδιά του».

Είναι σαφές  τι προτιμά  ο Βρετανός πρωθυπουργός. Οπως  και τι μήνυμα προωθεί... Είναι σαφές τι προτιμά ο Βρετανός πρωθυπουργός. Οπως και τι μήνυμα προωθεί... Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί το ρόλο της Βρετανίας στην Ε.Ε. προτού προχωρήσει σε δημοψήφισμα μέχρι το 2017 με το ερώτημα της παραμονής ή της εξόδου, δέχεται πιέσεις από το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) και από ορισμένους από τους βουλευτές του να σκληρύνει τη ρητορική του για το ζήτημα. Ερωτηθείς από το BBC εάν θα ράγιζε η καρδιά του στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρούσε από την Ε.Ε., ο Κάμερον είπε χαρακτηριστικά: «Η αποχώρηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένα θέμα που μπορούσε να ραγίσει την καρδιά. Το άλλο είναι ένα θέμα πραγματιστικής στάσης: Τι είναι καλύτερο για το Ηνωμένο μας Βασίλειο; Αυτό είναι το σημαντικό για μένα».

Εν τω μεταξύ, το UKIP «ταπεινώνει» τους Συντηρητικούς ανακοινώνοντας ότι στους κόλπους του προσχωρεί ο Ρίτσαρντ Μπαρνς, αντιδήμαρχος του Λονδίνου (2008-2012), «επειδή έχει απογοητευθεί από το κυβερνών κόμμα». Το UKIP έχει ήδη στρατολογήσει δύο συντηρητικούς βουλευτές και απειλεί να διχάσει τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2015, καθιστώντας πιο δύσκολη την επανεκλογή του Κάμερον.

«Σαν ηλίθιος»

Την ίδια στιγμή στη χώρα η υπόθεση Νιούμαρκ πυροδοτεί εκ νέου τη συζήτηση για την «αλίευση ειδήσεων» από τις ταμπλόιντ εφημερίδες, καθώς ο υφυπουργός παραιτήθηκε μετά τη δημοσίευση από την εφημερίδα «Sunday Mirror» των μηνυμάτων τολμηρού περιεχομένου που αντήλλαξε με δημοσιογράφο, ο οποίος είχε «εικονική ταυτότητα». Ο 53χρονος Νιούμαρκ, παντρεμένος και πατέρας 5 παιδιών, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι «συμπεριφέρθηκε σαν ηλίθιος» μετά τις αποκαλύψεις της «Sunday Mirror» ότι είχε στείλει πολλές προσωπικές φωτογραφίες στην 20χρονη οπαδό των Τόρις «Σόφι Ουίτμανς». Μόνο που η «Ουίτμανς» ήταν στην πραγματικότητα δημοσιογράφος της «Mirror» που δημιούργησε ψεύτικο διαδικτυακό προφίλ χρησιμοποιώντας φωτογραφία ενός μοντέλου από τη Σουηδία και άρχισε να επικοινωνεί με πολλούς βουλευτές των Συντηρητικών.

Η «Mirror» αποκάλυψε την υπόθεση όταν ο Νιούμαρκ υποσχέθηκε στη «Σόφι» να τη συναντήσει στο περιθώριο ενός συνεδρίου του συντηρητικού κόμματος που διεξαγόταν στο Μπέρμιγχαμ. Μπροστά στην κριτική που της ασκήθηκε, ότι χρησιμοποιεί μεθόδους που ωθούν τα πρόσωπα σε παραβατικές συμπεριφορές ή ακόμη και στο έγκλημα, η ταμπλόιντ αντέταξε το επιχείρημα του «δημόσιου συμφέροντος».

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, www.mirror.co.uk)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Σκοτία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Δημοψηφίσματα