Έντυπη Έκδοση

Δικαστικό αγώνα ξεκινούν οι Καταλανοί για το δημοψήφισμα

Ανέστειλε χθες την εκστρατεία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου η κυβέρνηση της Καταλονίας, ύστερα από τη μάλλον αναμενόμενη απόρριψή της από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας. Παράλληλα η Καταλονία ξεκίνησε δικαστικό αγώνα ενάντια στην απόφαση, την ώρα που οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας καλούν σε νέες διαδηλώσεις.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας υπέγραψε ένα διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας, το οποίο όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, κρίθηκε αντισυνταγματικό, μια πάγια «θέση» από τα «κεντρικά» της Μαδρίτης που στην ουσία έχει εμποδίσει όλες τις προσπάθειες για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου δημοψηφίσματος.

Η κυβέρνησή του τώρα πρέπει να υποβάλει στο δικαστήριο την επίσης γνωστή επιχειρηματολογία της υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας Νούρια ντε Γκίσπετ θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο την άμεση άρση της ακύρωσης του νόμου που επιτρέπει στην περιφέρεια να διοργανώσει το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου, με το σκεπτικό ότι εμποδίζει τις περιφερειακές αρχές από τη διενέργεια δημοψηφισμάτων γενικότερα, αφού ο νόμος τον οποίο επικαλείται η δικαστική απόφαση στην ουσία δεν διαχωρίζει τα... μεν δημοψηφίσματα από τα δε. Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα έχει στη συνέχεια στη διάθεσή του πέντε μήνες για να αποφανθεί για το θέμα, αν και ενδέχεται να επιλέξει να επισπεύσει την απόφασή του.

«Σκάνδαλο»

Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας χαρακτηρίζουν σκάνδαλο τα όσα έγιναν και πιέζουν την κυβέρνηση της επαρχίας να αγνοήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η πρόεδρος της οργάνωσης ANC, Καταλανική Εθνοσυνέλευση, Κάρμε Φορκάδελ κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους.

Την ίδια ώρα, στη Μαδρίτη, το σοσιαλδημοκρατικό think tank FundaciόnAlternativas έδινε στη δημοσιότητα μια συνέντευξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στην οποία ο ίδιος δηλώνει ότι θεωρεί «λάθος» να υποστηρίζεται η δημιουργία κρατών «μικρού μεγέθους» εντός της Ε.Ε., ένα εμπόδιο που πρέπει σε κάθε περίπτωση να παρακάμψει η καταλανική πλευρά ακόμα κι αν τελικά επιλέξει το δρόμο της ανεξαρτησίας.

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Europa Press, Afp)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Δημοψηφίσματα