Έντυπη Έκδοση

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ, ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΑ

Στην πόρτα της Τουρκίας οι μάχες με τους τζιχαντιστές

Σφοδρές συγκρούσεις συγκλόνιζαν χθες τη συρο-ιρακινή μεθόριο σε μεγάλης σημασίας σημείο διέλευσης όπου οι κουρδικές δυνάμεις μάχονται εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ενα αμερικανικό F-ΖΖΑ Raptor ανεφοδιάζεται στον αέρα, πριν από την επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών Ενα αμερικανικό F-ΖΖΑ Raptor ανεφοδιάζεται στον αέρα, πριν από την επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών Βρετανικά μαχητικά εξαπέλυσαν τις πρώτες επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ι.Κ. σε ιρακινό έδαφος. Την ίδια ώρα η Τουρκία προετοιμάζει προσεκτικά επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία, ενώ η UNESCO καταγγέλλει καταστροφές ιστορικών μνημείων στο Ιράκ και πώληση αρχαιολογικών αντικειμένων από το Ι.Κ. προς εξασφάλιση χρηματοδότησης της δράσης του.

Οι Κούρδοι

Χθες, οι κουρδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν στο βόρειο Ιράκ μια επίθεση σε τρία μέτωπα εναντίον των τζιχαντιστών του Ι.Κ. Οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τα ξημερώματα, διεξάγονταν βορείως της πόλης της Μοσούλης που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, νοτίως της πόλης του Κιρκούκ και εναντίον μιας πόλης στα συριακά σύνορα.

Την ίδια ώρα, Πεσμπεργκά, υποστηριζόμενοι από αεροπορικά πλήγματα, επιτέθηκαν στην πόλη Ζούμαρ, σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από τη Μοσούλη.

Νοτιότερα, οι κουρδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν χωριά γύρω από το Ντακούκ, τα οποία ελέγχονταν από τον Ιούνιο από το Ισλαμικό Κράτος.

Κι ενώ οι μάχες των τζιχαντιστών έχουν κυριολεκτικά φτάσει στην πόρτα της Τουρκίας, στα σύνορά της με τη Συρία, η τουρκική κυβέρνηση θα φέρει προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση τη συμμετοχή της στη μάχη αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους, με επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία.

Ενας από τους ηγέτες του ισχυρότερου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας μετέβη χθες στη συριακή πόλη Αϊν αλ-Αράμπ (Κομπάνι στα κουρδικά), την οποία πολιορκούν οι τζιχαντιστές και ζήτησε από την Αγκυρα να επέμβει άμεσα για να βοηθήσει τον κυρίως κουρδικό πληθυσμό της πόλης.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το Ι.Κ. έχει προχωρήσει προς το Κομπάνι και βρισκόταν σε απόσταση μόλις 2-3 χιλιομέτρων από την πόλη, παρά τα αεροπορικά πλήγματα που έχει εξαπολύσει στην περιοχή ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ.

Τα ιστορικά μνημεία

Την ίδια ώρα ειδικοί και διπλωμάτες κατήγγειλαν στη διάρκεια διάσκεψης της UNESCO ότι το Ισλαμικό Κράτος διαπράττει καταστροφές ιστορικών μνημείων στο Ιράκ ενώ παράλληλα πουλάει αρχαιολογικά ευρήματα για να εξασφαλίζει χρηματοδότηση.

Εν τω μεταξύ, τρίτο βίντεο που δείχνει το Βρετανό δημοσιογράφο Τζον Καντάιλ, ο οποίος συνελήφθη αιχμάλωτος από το Ι.Κ., πριν από περίπου δύο χρόνια, δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας. Τα χαρακτηριστικά της λήψης, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πότε έγινε, είναι ανάλογα με εκείνα προηγούμενων και ο αιχμάλωτος Βρετανός (που είχε δουλέψει για πολλές εφημερίδες, μεταξύ αυτών και για τους Sunday Times) ασκεί κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο για τη στρατηγική των αεροπορικών επιδρομών εναντίον του Ι.Κ.

Χθες, βρετανικά μαχητικά εξαπέλυσαν τις πρώτες επιδρομές εναντίον στόχων του Ι.Κ. στο Ιράκ μετά την έγκριση διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων στην ιρακινή επικράτεια από το Κοινοβούλιο της Βρετανίας την περασμένη Παρασκευή, όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Μάικλ Φάλον.

(Πηγές: Reuters-BBC-AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Ιράκ
Πολεμικές επιχειρήσεις
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος