Έντυπη Έκδοση

Η επανάσταση της ομπρέλας συνεχίζεται στο Χονγκ Κονγκ

Σε γιορτή δημοκρατικών διεκδικήσεων αναμένεται να εξελιχθεί στο Χονγκ Κονγκ η σημερινή εθνική εορτή της Κίνας, καθώς οι διαδηλωτές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αψηφώντας τις εκκλήσεις των τοπικών αρχών για αποκλιμάκωση.

Πότε η βροχή, πότε τα χημικά, οι οπρέλες έγιναν απαραίτητο αξεσουάρ των διαδηλωτών Πότε η βροχή, πότε τα χημικά, οι οπρέλες έγιναν απαραίτητο αξεσουάρ των διαδηλωτών Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Λέουνγκ Τσουν-Γινγκ κάλεσε χθες το κίνημα Occupy Central (τη μεγαλύτερη οργάνωση που μάχεται για τις πολιτικές ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ) να θέσει αμέσως τέρμα στις διαδηλώσεις και να επιτρέψει στην πόλη να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς. Οι ηγέτες της οργάνωσης είναι ωστόσο αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, ιδίως από τη στιγμή που βλέπουν χιλιάδες μαθητές και φοιτητές να ενώνουν τις δυνάμεις τους στον ίδιο σκοπό. «Εάν ο Λέουνγκ Τσουν-Γινγκ ανακοινώσει την παραίτησή του, αυτή η κατάληψη θα σταματήσει τουλάχιστον προσωρινά» ήταν η απάντησή τους.

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν έτσι χθες για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οπλισμένοι με τις πολύχρωμες ομπρέλες τους που έδωσαν στην εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής και το όνομα «επανάσταση της ομπρέλας». Την Κυριακή τις χρησιμοποίησαν για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα και τα σπρέι πιπεριού της αστυνομίας. Χθες τις άνοιξαν για να προφυλαχτούν από τις καταιγίδες. Ανεξαρτήτως συνθηκών, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν μέχρι να πετύχουν ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές για τον τοπικό κυβερνήτη τις οποίες το Πεκίνο σκοπεύει να συνεχίσει να ελέγχει και μετά το 2017 επιλέγοντας τους υποψηφίους.

Η Κίνα, που θεωρείται απίθανο να κάνει παραχωρήσεις στο ζήτημα αυτό φοβούμενη δημοκρατικές εξάρσεις και σε άλλες περιοχές, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή της στην κυβέρνηση Λέουνγκ και στην προσπάθειά της ν' αντιμετωπίσει τις «παράνομες δραστηριότητες» των διαδηλωτών. Παρά τη νέα προειδοποίησή της κατά της ανάμειξης τρίτων στις εσωτερικές της υποθέσεις, το Λονδίνο επανήλθε χθες ανακοινώνοντας ότι προτίθεται να καλέσει τον Κινέζο πρεσβευτή για να εκφράσει τη βαθιά ανησυχία του. Ανησυχία, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, «για τον τρόπο με τον οποίο οι κινεζικές αρχές στο Πεκίνο φαίνονται αποφασισμένες ν' αρνηθούν στο λαό του Χονγκ Κονγκ αυτό που είναι θεμιτό να προσδοκά, δηλαδή ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Ανήσυχος και προβληματισμένος δήλωσε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον, που υπενθύμισε στην Κίνα της υποχρεώσεις της έναντι των πολιτών του Χονγκ Κονγκ βάσει της Κοινής Διακήρυξης που υπεγράφη από Πεκίνο και Λονδίνο το 1984. «Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να υπερασπιστώ την αρχή "μία χώρα, δύο συστήματα"» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κάμερον.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και το Παρίσι επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας του δικαιώματος στην ειρηνική διαδήλωση, ενώ ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν απηύθυνε χθες έκκληση στο Πεκίνο και στους διαδηλωτές να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους.

(Πηγές: AFP-www.bbc.co.uk)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χονγκ Κονγκ
Για το ίδιο θέμα
Προς κλιμάκωση οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ