Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΚΩΝ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Ρομά και μπαλαμέ μαζί

Ορθιες οι παράγκες, κανένας Τσιγγάνος άστεγος, αναβολή επ' αόριστον της μετεγκατάστασης του καταυλισμού. Με αυτούς τους όρους, σήμερα το πρωί, οι μπουλντόζες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής θα μπουν στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου για να γκρεμίσουν «τα ακατοίκητα».

«Να μας πάνε αλλού. Να 'ναι όμως ανθρώπινα. Οχι να ψάχνουμε στον γκρεμό τα πιτσιρίκια», λένε οι Τσιγγάνοι «Να μας πάνε αλλού. Να 'ναι όμως ανθρώπινα. Οχι να ψάχνουμε στον γκρεμό τα πιτσιρίκια», λένε οι Τσιγγάνοι  Οχι τις 12 παράγκες που είχαν στοχοποιήσει μέχρι χθες, αλλά «δυο- τρεις ακατοίκητες και στριμωγμένες παράγκες και μία τουαλέτα» καθ' υπόδειξιν του προέδρου, Στέλιου Καλαμιώτη.

«Είναι αυτή μια μικρή νίκη των Τσιγγάνων;», τον ρωτάω. «Μπορείς να το πεις κι έτσι».

Συναγερμός...

Ξημερώματα Τρίτης, παχύς μαύρος καπνός, ορατός από χιλιόμετρα μακριά, αναδύεται από τον καταυλισμό. Δεν ακούγεται το «extra omnes» αλλά τα ρυθμικά χτυπήματα στους κάδους απορριμμάτων που έχουν μετατραπεί σε τύμπανα πολέμου. «Στο όρος Πατέρα να πάει ο Σαμαράς», φωνάζουν.

Τριακόσιοι Τσιγγάνοι, στην ύστατη προσπάθεια να διασώσουν τα σπίτια τους - προχειροκατασκευές από ελενίτ, έχουν αυτο-οργανωθεί. Δύο είναι οι βασικές εντολές προς τους νεότερους: «Κάντε φασαρία να μας ακούσουν» και «να έχετε μάτια και στην πλάτη».

Ενα τσούρμο από νήπια πηγαινοέρχεται σαν μελίσσι και τσιρίζει κάθε τόσο:

«Συναγερμός! Μπάτσοι». Τρέχουν αναστατωμένα γύρω από ένα μπλε λεωφορείο του Πολεμικού Ναυτικού που προσπαθεί να διασχίσει την οδό Σαρανταπόρου. «Συναγερμός ΔΕΗ», λένε έπειτα από λίγο περιστοιχίζοντας ένα πυροσβεστικό που επιτηρεί τη μεγάλη φωτιά που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου. Εκεί βρίσκεται το καραούλι των παιδιών, στην πίσω πλευρά του συγκροτήματος της Εθνικής Τράπεζας.

Υπ' ατμόν οι κάτοικοι στις γύρω πολυκατοικίες. Στον δρόμο και οι νηπιαγωγοί, ενημερώνουν από νωρίς τους γονείς ότι προληπτικά, σήμερα, δεν λειτουργεί ο παιδικός σταθμός.

Οχτώ το πρωί, στην κάθοδο της Μεσογείων, τα πάντα είναι προσάναμμα. Ακόμα και τα παρατημένα καρότσια του απέναντι σουπερμάρκετ. Ο Αντρέας, ο Στέλιος, ο Μήτσος και οι υπόλοιποι ταΐζουν μια μεγάλη φωτιά με τα μεροκάματα της εβδομάδας: λάστιχα, πλαστικά και σίδερα και όσα μάζεψαν για να πουλήσουν.

Η λωρίδα των λεωφορείων στη Μεσογείων κλείνει. Φλεγόμενοι κάδοι κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Η ανακύκλωση δύο οικοδομικών τετραγώνων έγινε μέσα από τα πνευμόνια των Τσιγγάνων και των μπαλαμών- δημοσιογράφων και εκπροσώπων από συλλογικότητες που βρέθηκαν εχεί για να καλύψουν το γεγονός και να ενισχύσουν την περιφρούρηση.

«Ρομά και μπαλαμέ παλεύουμε μαζί» μουρμούριζαν οι πιτσιρικάδες, κάθε φορά που περνούσαν δίπλα μας.

Παρόντες ήταν και οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που «καταπατά» ο καταυλισμός. Στις προσφυγές για απελευθέρωση της περιουσίας τους, οι Τσιγγάνοι που ζουν εκεί από το 1971 απαντούν: «Δεν έχουμε πρόβλημα να φύγουμε. Να μας πάνε αλλού. Να 'ναι όμως ανθρώπινα. Οχι να ψάχνουμε στον γκρεμό τα πιτσιρίκια».

Εννιά παρά, οι τηλεοράσεις στη διαπασών. «Ο Παπαδάκης είπε ότι θα έρθουν στις 9», λένε οι νοικοκυρές. Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν στο αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου, όπου παρευρίσκονται ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ο πρόεδρος του καταυλισμού των Ρομά Στέλιος Καλαμιώτης και ο εισαγγελέας.

«Και ο δήμαρχος. Τα Ρομά τον έβγαλαν και τώρα μας στηρίζει», λένε οι Τσιγγάνοι αναφερόμενοι στον Σίμο Ρούσσο - ο οποίος προσπαθεί από το πρωί να κρατήσει τις ισορροπίες. Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «επιχειρούν να μετατρέψουν το Χαλάνδρι σε εμπόλεμη ζώνη».

Αποκαΐδια οι δρόμοι

Επειτα από πολύωρη σύσκεψη, η απόφαση να αναβληθεί η μεταφορά του καταυλισμού και να γκρεμιστούν μόνο οι παράγκες που θα υποδείξει ο πρόεδρος, λειτούργησε σαν πυροσβεστήρας. Σταδιακά, οι δρόμοι γύρω από τον καταυλισμό γέμισαν αποκαΐδια.

«Ελα να σου δείξω το σπίτι μου», είχε πει λίγο πριν η 12χρονη Μαρία. Μένει σε μια παράγκα, με δυο κρεβάτια και δυο εικονοστάσια. «Εδώ κοιμάμαι εγώ, εκεί η μαμά και εκεί πάνω στη φωτογραφία ο μπαμπάς», λέει δείχνοντας μια κορνίζα δίπλα από ένα καντήλι.

«Η μαμά μου πουλάει χαρτομάντιλα. Εγώ πάω σχολείο. Εχεις δει φωτογραφίες από εκεί που θέλουν να μας πάνε;»

Η Σοφία ξεκίνησε να σκουπίζει με το μωρό στην αγκαλιά. «Αν πέσει μια παράγκα, θα τις ρίξουν όλες» φώναζε πριν από δύο ώρες. Η Βαγγελίτσα άναψε το γκάζι για το μαγείρεμα. «Είπαν τη δικιά μου θα τη ρίξουν. Δεμένο είναι το στομάχι μου από τον καφέ και το τσιγάρο. Εχω και την πρόωρη», είπε με το βρέφος στην αγκαλιά.

Σήμερα, αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις, θα κοιμηθούν ήσυχες.

**

Υποσχέσεις για ανεύρεση κατάλληλου χώρου, αλλιώς...

Δεν θα ξεπεράσει το δίμηνο η υπόθεση της μεταστέγασης των Ρομά από τις καταπατημένες εκτάσεις του Νομισματοκοπείου σε χώρο που είτε θα ανευρεθεί από το Δήμο Χαλανδρίου είτε θα είναι ο οικισμός που διαμόρφωσε η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στα Μέγαρα.

Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε ο γ.γ. Μανώλης Αγγελάκας, ο ίδιος έχει δεσμευθεί απέναντι στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατό οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις αποβολής των καταπατητών από την περιοχή και να εφαρμοστεί ο νόμος.

Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνούν ότι η ανεύρεση κατάλληλου χώρου, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς από τη μια έχει διατυπωθεί η ρητή άρνηση των Ρομά να μεταφέρουν τον οικισμό τους σε 850 υψόμετρο στο όρος Πατέρας στα Μέγαρα, από την άλλη οποιαδήποτε άλλη λύση θα απαιτήσει χρονοβόρες διαδικασίες.

Χθες, ύστερα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις, οι εμπλεκόμενοι κατέληξαν να προχωρήσει σήμερα, χωρίς την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και με τη συναίνεση των Ρομά, η κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων εντός του καταυλισμού, τα οποία έχουν καταγραφεί στις αυτοψίες της πολεοδομίας ως ακατοίκητα και για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση των Ρομά στον οικισμό που έχει ήδη δημιουργηθεί για τη φιλοξενία τους, στα Μέγαρα, να ανασταλεί για εύλογο χρονικό διάστημα λίγων μηνών (δεν προσδιορίζεται εγγράφως στην απόφαση). Εφόσον υποδειχθεί η κατάλληλη περιοχή, οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής θα συνδράμουν ώστε να δημιουργηθεί οικισμός με τις απαραίτητες υποδομές, όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ομως, όπως τονίστηκε, σε περίπτωση που δεν βρεθεί άλλη περιοχή για τη μετεγκατάσταση των Ρομά, παραμένει σε ισχύ η απόφαση μεταφοράς των κατοίκων στον ήδη υπάρχοντα οικισμό, στα Μέγαρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ρομά
Μειονότητα/Μουσουλμανική/Ρομά
Υπουργείο Εσωτερικών
Φυλές/Κοινότητες
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα