Έντυπη Έκδοση

Μπαλώματα Βορίδη στις τρύπες του ΠΕΔΥ

Τρίμηνη παράταση των συμβάσεων με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Με μπαλώματα προσπαθεί άλλη μια φορά ο Μάκης Βορίδης να καλύψει τις τρύπες σε γιατρούς που υπάρχουν στο ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας). Παρατείνει τις συμβάσεις των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ για άλλους τρεις μήνες, δεδομένου ότι σήμερα τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των ασθενών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, ο οργανισμός προχωρεί σε τρίμηνη παράταση των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων με τους ιατρούς. Οι συμβάσεις των ιατρών που λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνονται μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2014, με τροπολογία που ψηφίστηκε.

Ομως ελπίδα πως μπορεί να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ αποκτούν και δεκάδες νέοι γιατροί που μπήκαν σε μια δύσκολη περίοδο στην αγορά. Και αυτό επειδή ο οργανισμός προτίθεται από το νέο έτος να συνάψει και νέες συμβάσεις -υπό άλλη οικονομική βάση βέβαια- με νέους γιατρούς. Εξάλλου, όπως έχει γνωστοποιηθεί από τον Δημήτρη Κοντό, σύντομα θα αλλάξει το σύστημα των συμβάσεων, καθώς ο φορέας θα αγοράζει αριθμό επισκέψεων με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

Ετσι ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί από γιατρούς, θα γίνεται και το μοίρασμα της «πίτας». Το σύστημα θα λειτουργεί με κλειστό προϋπολογισμό για κάθε περιοχή και οι γιατροί που θα συμμετέχουν θα μοιράζονται συγκεκριμένο κονδύλι.

Ομως όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν πριν από το πέρας τουλάχιστον δύο-τριών μηνών, καθώς θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το κονδύλι που μπορεί να διαθέσει ο ΕΟΠΥΥ για νέες συμβάσεις με γιατρούς σε κάθε περιοχή. Οι καλά γνωρίζοντες το προσδιορίζουν περί τα τέλη του χρόνου και εφ' όσον θα έχουν λήξει πια και οι ανανεωμένες συμβάσεις.

Οι νέες συμβάσεις πάντως θα έχουν συγκεκριμένα κριτήρια για ειδικότητες και περιοχές, αφού το υπουργείο Υγείας θέλει να καλύψει τις τρύπες που σήμερα παρουσιάζουν τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα. Πάντως όλα δείχνουν πως πλέον βαρύτητα θα δίνεται στους ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς και όχι στο ΠΕΔΥ, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο με γιατρούς σε όλη τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα περίπου 4.000 ιδιώτες γιατροί είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός να αυξηθεί δεδομένου ότι δεν αναμένονται και πολλές προσλήψεις στο ΠΕΔΥ. Οπως έχει τονιστεί από το υπουργείο Υγείας, οι νέες συμβάσεις θα είναι ανοικτές σε όλους τους ιατρούς και θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο (2) ετών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ)
ΕΟΠΥΥ
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υγεία
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης