Έντυπη Έκδοση

Πίνακας του Ντεγκά έκανε φτερά από την Κύπρο

Αφαντος παραμένει δεύτερη ημέρα ένας σπάνιος και πανάκριβος πίνακας του Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Edgar Degas, ο οποίος εκλάπη από σπίτι 70χρονου Κύπριου σε χωριό της Λεμεσού. Ο πίνακας, εκτιμημένης αξίας 6,4 εκατομμυρίων ευρώ, με τον τίτλο «Ballerina adjusting her slipper», εκλάπη από ανθρώπους που ήξεραν όχι μόνο την ύπαρξη αλλά και την αξία του.

 Αρχικώς υπήρξαν υποψίες για την αυθεντικότητα του πίνακα καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία για την ύπαρξή του στην Κύπρο, ενώ ερωτήματα δημιουργούσε και το γεγονός ότι αυτός δεν ήταν ασφαλισμένος. Τα πράγματα ξεκαθάρισαν όταν αποδείχθηκε ότι ο σπάνιος πίνακας αποτελούσε οικογενειακό κειμήλιο του 70χρονου συλλέκτη, ο οποίος προέρχεται από αριστοκρατική οικογένεια με ρίζες στη Γαλλία.

Ο 70χρονος μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων, τον Μάρτιο του 2013, περιήλθε σε δεινή οικονομική κατάσταση και το τελευταίο διάστημα προσπαθούσε να πουλήσει το σπίτι του, το οποίο είχε μετατρέψει σε πραγματική γκαλερί έργων τέχνης. Λόγω των άσχημων οικονομικών του είχε διακόψει και τα συμβόλαια ασφάλισης όλων των έργων τέχνης που κατείχε. Μαζί με το σπίτι θα πουλούσε και κάποια από τα έργα, αλλά όχι τον πίνακα του Edgar Degas, ο οποίος έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά γνησιότητας.

Εκτός από τον πίνακα, οι διαρρήκτες έκλεψαν μεταλλικό χρηματοκιβώτιο το οποίο περιείχε επτά χρυσά ρολόγια, τρία ζευγάρια χρυσά γυαλιά όπερας, τρία ζευγάρια χρυσά γυαλιά και 20 μανικετόκουμπα, συνολικής αξίας 157 χιλιάδων ευρώ. Στο σπίτι υπήρχαν πολλά άλλα έργα τέχνης μεγάλης αξίας, τα οποία όμως δεν εκλάπησαν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαρρήκτες μπήκαν στο σπίτι του 70χρονου συνταξιούχου δικηγόρου την ώρα που αυτός βρισκόταν σε δικηγορικό γραφείο για να διαπραγματευτεί με 55χρονο Ρώσο την πώληση του σπιτιού του.

Ως ύποπτοι έχουν συλληφθεί δύο Ελληνοκύπριοι 44 και 53 ετών, οι οποίοι φαίνεται να έκλεψαν τον πίνακα για λογαριασμό του 55χρονου Ρώσου ο οποίος εξαφανίστηκε και καταζητείται. Οι δύο συλληφθέντες είχαν επισκεφθεί το σπίτι μαζί με τον Ρώσο. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών πριν από καιρό είχε επιδείξει ενδιαφέρον για αγορά του πίνακα που εκλάπη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Κύπρος