Έντυπη Έκδοση

Η Σελήνη του Φώσκολου, Ελένη Κούρκουλα

Σάρωσε τα θέατρα και ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου

Δηλώνει «καλλιτέχνης και όχι επιχειρηματίας» και θεωρεί ότι η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της και δεν κατάντησε Βουλγαρία «χάρη στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στο ΠΑΣΟΚ».

Δημοσιογράφος για ένα φεγγάρι, ηθοποιός για πολύ περισσότερο, γνωστή ως Σελήνη στην τηλεοπτική «Λάμψη» του Φώσκολου, θιασάρχης κατόπιν με συμπρωταγωνιστές τον Παπαμιχαήλ και τον Κούρκουλο, βουλευτής και υφυπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ. Και σήμερα μια από τις πιο ισχυρές κυρίες του θεάτρου μας, αφού μαζί με τον σύζυγό της Διονύση Παναγιωτάκη ανέλαβαν όλα τα θέατρα της Ελληνικής Θεαμάτων μετονομάζοντάς τα σε «Αθηναϊκά Θέατρα».

Η Ελένη Κούκουλα, από το νέο της στρατηγείο, στο θεωρείο του Παλλάς, μας διαβεβαιώνει πως δεν φιλοδοξεί να έχει κέρδη. Υπόσχεται να πληρώνει στην ώρα της και να κάνει «καλό αστικό θέατρο» και δράσεις που θα ενεργοποιήσουν το αθηναϊκό κέντρο εντός και πέριξ του City Link. Η αρχή θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου στο Παλλάς με την πρεμιέρα του «Αγαπητικού της Βοσκοπούλας». Θα γιορταστεί στη Βουκουρεστίου με χωριάτικο πανηγύρι στο οποίο θα σουβλίζονται κι αρνιά!

- Αναλαμβάνοντας τις σκηνές της χρεομένης ΕΛΘΕΑ δεν βάζετε το κεφάλι σας στον ντορβά, δεν είναι μεγάλο ρίσκο, κυρία Κούρκουλα;

«Εγώ έχω την αίσθηση ότι από το θέατρο δεν πλούτισε κανείς. Αντιθέτως, θα σας πω ότι όλοι οι παραγωγοί πέθαναν φτωχοί. Αρα το θέατρο δεν το κάνεις για να βγάλεις λεφτά. Το θέατρο το κάνεις γιατί σου αρέσει, γιατί έχεις το μικρόβιο. Οταν λοιπόν ο άνδρας μου, ο οποίος είναι επιχειρηματίας, μου είπε ότι δίνονται τα θέατρα από την ΕΛΘΕΑ και τι θα έλεγα να τα παίρναμε, το πρώτο πράγμα που απάντησα ήταν "όχι, μην πιστέψεις ποτέ ότι τα παίρνουμε ως καλή επιχειρηματική κίνηση". Αρα, στόχος μου είναι να μη χάσουμε και να κάνουμε ωραίο θέατρο. Δεν θέλουμε να κάνουμε πειραματικό θέατρο. Ούτε θέλουμε να κάνουμε κάτι που δεν θα απευθύνεται στον πολύ κόσμο. Θέλουμε να κάνουμε αστικό, ωραίο, μεγάλο θέαμα υψηλών προδιαγραφών».

- Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των θεάτρων ποιο είναι; Εσείς απλώς τα επινοικιάζετε;

«Ναι. Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού τα έχει δώσει στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εν συνεχεία τα παραχωρεί σε κάποιον ιδιώτη παραγωγό. Μέχρι πρότινος ήταν η Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου (η ΕΛΘΕΑ), από την οποία τα πήραμε και συνεχίζουμε. Εχουμε πάρει όλα τα θέατρα της ΕΛΘΕΑ»..

- Η μετάβαση έγινε αναίμακτα!

«Δεν είμαστε κυβέρνηση για να μιλάμε για αναίμακτη μετάβαση!».

- Εννοώ, έγινε ομαλά;

«Απολύτως ομαλά. Απλά έγινε πολύ αργά και δεν είχαμε το χρόνο να προγραμματίσουμε τα πράγματα που θα θέλαμε».

- Το κεφάλαιο εκκίνησης για να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή τόσων σκηνών ήταν μεγάλο;

«Στον κύριο Παναγιωτάκη να θέσετε αυτά τα ερωτήματα. Δεν έχω καμία σχέση με τα οικονομικά, παρά μόνο με το σχεδιασμό του καλλιτεχνικού προγράμματος».

- Ηταν φιλοδοξία σας να αναλάβετε κάποια στιγμή ρόλο καλλιτεχνικής διευθύντριας;

«Οχι, ποτέ δεν είχα φιλοδοξία για κάτι. Απλώς συνέβαινε! Σήμερα το έφερε έτσι η ζωή, ο άνδρας μου το σκέφτηκε ως επιχειρηματική κίνηση και εν συνεχεία μου άρεσε. Κι επειδή μου αρέσει πολύ μπορεί και να τα πάω καλά...».

- Δεν πρέπει να είναι τυχαία η στροφή γνωστών επιχειρηματιών στις εντός των ορίων της θεατρικής πράξης δράσεις. Θα πρέπει να είναι κερδοφόρες.

«Ο άνδρας μου πιστεύει πως είναι. Θεωρεί ότι είχαν γίνει λάθη όποτε δεν πήγαν καλά τέτοιες επιχειρήσεις. Εγώ δεν είμαι πεισμένη για αυτό. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Λειβαδάς ή ο Λεμπέσης δεν είχαν το σωστό τρόπο για να βγάλουν χρήματα!».

- Η ΕΛΘΕΑ ήταν καταχρεωμένη...

«Δεν ξέρω γιατί είχε καταχρεωθεί. Μπορεί ωστόσο να έχει δίκιο ο άνδρας μου που λέει ότι φταίει ο τρόπος».

- Η απλήρωτη εργασία στο θέατρο, κατεξοχήν από τους μεγάλους επιχειρηματίες, έχει γίνει καθεστώς. Οι παραγωγές που ανακοινώσατε είναι μεγάλες. Θα πληρώνετε τους εργαζόμενους στην ώρα τους;

«Γενικά στην Ελλάδα, όχι μόνο στο θέατρο, πολλές επιχειρήσεις έχουν πάει κατά διαόλου, έχουν αδυναμία να πληρώσουν. Συγχρόνως, πολλοί μέσα στη γενικότερη αναμπουμπούλα κάνουν λαμογιές και δεν πληρώνουν όχι επειδή δεν έχουν, αλλά επειδή δεν θέλουν. Η δική μας βεβαίως πρόθεση είναι να πληρώνουμε».

- Προβήκατε σε ειδικές συμφωνίες για ρεαλιστικούς «ψαλιδισμένους» μισθούς με τους καλλιτέχνες;

«Ναι, δεν πληρώνονται οι πρωταγωνιστές όπως πληρώνονταν προ κρίσης. Αλλά ήδη ο εξορθολογισμός αυτός είχε γίνει από την ΕΛΘΕΑ».

- Παραλάβατε μια «έτοιμη» κατάσταση;

«Ακριβώς. Υπήρξα ηθοποιός κι αυτό που νιώθω στη ζωή μου είναι ηθοποιός. Είμαι καλλιτέχνης. Δεν νιώθω επιχειρηματίας. Μου είναι αδιανόητο να υπάρχουν συνάδελφοί μου απλήρωτοι!».

- Υπάρχει περίπτωση να σας ξαναδούμε επί σκηνής;

«Οχι. Γενικά δεν είχα πρόθεση να βγω ξανά στη σκηνή, εκτός και αν ήταν κάτι που με ξετρέλαινε, για πολύ λίγη διάρκεια και με ειδικές συνθήκες. Αλλά τώρα που είναι δικά μου τα θέατρα, όχι!».

- Η σχέση σας με την πολιτική έχει τελειώσει;

«Διά παντός! Εγώ παραιτήθηκα, όπως ξέρετε. Ισως ακούγεται επηρμένο, αλλά προείδα αυτά που ερχόντουσαν. Και ίσως επειδή είχα την πολυτέλεια να μπορώ να ζω, όχι μόνο οικονομικά, να έχω κι ενδιαφέροντα στη ζωή μου -γιατί η ζωή μου δεν είναι μόνο καριέρα-, δεν θέλησα να μείνω σε ένα χώρο που δεν μου έλεγε πια τίποτα».

- Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια λύση;

«Οχι. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι και η καταστροφή. Θα είναι η ίδια πατέντα ακόμα πιο βαθιά».

- Επειδή θα έχει αφομοιώσει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ;

«Ακριβώς».

- Ψηφίζετε ακόμα ΠΑΣΟΚ;

«Ναι, επειδή είναι αρχηγός ο φίλος μου ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Θεωρώ ότι ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ κρατήσανε όρθια τη χώρα. Διότι αυτή τη στιγμή θα είχαμε γίνει όπως ήταν παλιά η Βουλγαρία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Βραβεία/Απονομές
Θέατρο
Πρόσωπα