Έντυπη Έκδοση

Κλασικά, ακόσμητα τα βάθρα των Καρυατίδων

Δόθηκαν χθες από το υπουργείο Πολιτισμού και οι φωτογραφίες των βάθρων πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες στον τάφο της Αμφίπολης. Για όσους αδημονούν για τη συνέχεια στον επίμαχο υπόγειο θάλαμο, ουδέν νεώτερον από την ανασκαφική ομάδα.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή τους μας πληροφορούν απλώς ότι συνεχίστηκε από την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων η αρχαιολογική έρευνα. Αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι εμπρός από τα βάθρα και αποκαλύφθηκαν σε όλο τους το ύψος. Ετσι, διαπιστώθηκε ότι δεν φέρουν καμιά ιδιαίτερη διακόσμηση, αλλά δείχνουν να απεικονίζουν τη συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων. Τα βάθρα έχουν ύψος 1,40 μ., πλάτος 1,36 μ. και πάχος 0,72 μ. Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67 μ. Η αποχωμάτωση του δεύτερου χώρου έδειξε πως το δάπεδο εκείνο είναι ελαφρώς υπερυψωμένο κατά 0,07 μ., ενώ ίχνη μπλε χρώματος βρέθηκαν να διατρέχουν τον τοίχο σαν σοβατεπί.

Πίσω από τις Καρυάτιδες, αφαιρέθηκαν χώματα σε βάθος 1,5 μ. αποκαλύπτοντας τη συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων, όπως και στον προηγούμενο χώρο, καθώς και μεγάλο μέρος του θυρώματος, που οδηγεί στον τρίτο χώρο.

Τέλος, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντιστήριξης στον πρώτο χώρο και τοποθετήθηκαν οριζόντιες αντηρίδες και στο δεύτερο για να προχωρήσει η αποχωμάτωση. Παράλληλα, με τη συνέχιση της αποχωμάτωσης, στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, ξεκίνησαν οι εργασίες υποστύλωσης και στον τρίτο χώρο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις
Αρχαιολογία