Έντυπη Έκδοση

ΕΛΛΗΝΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ

Διάλογος με τη βερολινέζικη τέχνη

Η Ελένη Βαροπούλου δίνει νέα πνοή στο παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο

Μακρόπνοες συνεργασίες με ελληνικούς και γερμανικούς πολιτιστικούς θεσμούς, συστηματικές συναντήσεις με νέους, Ελληνες καλλιτέχνες του Βερολίνου, έντονη διάθεση πειραματισμού, έμφαση στον τομέα της ελληνογερμανικής δραματουργίας.

Ιδού οι βασικοί άξονες της πολιτικής που θ' ακολουθήσει η Ελένη Βαροπούλου ως νέα επικεφαλής του βερολινέζικου παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, έχοντας ήδη συγκροτήσει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα δράσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Σε πείσμα των αντίξοων οικονομικών συνθηκών κι ενός «εξαιρετικά χαμηλού προϋπολογισμού», η καταξιωμένη θεατρολόγος δηλώνει έτοιμη να προωθήσει ένα ζωντανό και παραγωγικό διάλογο ανάμεσα στους Ελληνες και τους Γερμανούς δημιουργούς, μέσα από την ανταλλαγή προβληματισμού και τη διασταύρωση των καλλιτεχνικών αναζητήσεων.

«Οι Γερμανοί έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και είναι ευκαιρία να πληροφορηθούν το έργο που επιτελούν και οι δικοί μας -από το Μουσείο Μπενάκη ώς το Εθνικό Αρχαιολογικό κι από το ΜΙΕΤ ή τους κρατικούς θεατρικούς οργανισμούς ώς τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών», δήλωσε η ίδια κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΕΙΠ στο Παλαιό Ψυχικό, παρουσία του προέδρου του Ιδρύματος Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη. Μ' ένα καινούργιο στρατηγείο σε γειτονιά όπου συχνάζει ένα ανήσυχο νεανικό κοινό και με πολύ χαμηλότερο ενοίκιο, το παράρτημα του Βερολίνου θα προτείνει εφεξής εκδηλώσεις με τακτική περιοδικότητα, ενταγμένες σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο (βλ. Μήνας Βιβλίου, Μήνας Ελληνικής Φωτογραφίας, Μήνας Ελληνικού Χορού κ.ο.κ.), ενώ στις αίθουσές του, που δεν προσφέρονται για μεγάλα εικαστικά γεγονότα, θα φιλοξενούνται καλλιτεχνικές «εμπειρίες χώρου» μέσα από διασταυρώσεις θεατρικών, μουσικών, εικαστικών και οπτικοακουστικών δρώμενων.

Μεταξύ των δημιουργών που θα κληθούν στο Βερολίνο για να παρουσιάσουν δουλειά τους, συναντάμε το συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη, το ζωγράφο Αλέκο Λεβίδη και το νεότερο ομότεχνό του Νίκο Σεπετζόγλου, τους φωτογράφους Στράτη Καλαφάτη και Κώστα Ορδόλη, καθώς και τη χορογράφο Μαριάννα Καβαλλιεράτου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τριήμερο θεατρικό «Projekt» που προβλέπεται για τον Δεκέμβριο, απώτερος στόχος του οποίου είναι η χαρτογράφηση των ατελιέ που διατηρούν στη γερμανική μητρόπολη όσοι -νέοι στην ηλικία- συμπατριώτες μας δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά σ' αυτήν. Πιο συγκεκριμένα, ο σκηνοθέτης Ανέστης Αζάς, πλαισιωμένος από νέους Ελληνες φωτογράφους, βίντεο άρτιστ και ομάδες κοινού από το Βερολίνο, θα αποτυπώσει με το φακό του μια σειρά από επιλεγμένα εργαστήρια και το υλικό που θα προκύψει θα συμπεριληφθεί σ' έναν τόμο-οδηγό.

Αντίστοιχα ενδιαφέρον φαίνεται ακόμη ένα πρότζεκτ, υπό τον τίτλο «Παρευρίσκεται ο καλλιτέχνης», που έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο. Αφού το κόστος παρουσίασης σημαντικών εγχώριων θεατρικών παραστάσεων στο εξωτερικό κρίνεται απαγορευτικό, η Ελένη Βαροπούλου συνέλαβε έναν πρωτότυπο τρόπο σύστασης ορισμένων από αυτές στο κοινό του Βερολίνου: με υλικά και ντοκουμέντα γύρω από μια παράσταση κάθε φορά, οργανωμένα σ' ένα οπτικοακουστικό περιβάλλον και σε συνδυασμό με συζητήσεις, διαλέξεις και απαγγελίες. Η αρχή θα γίνει με την όπερα του Κουμεντάκη «Η φόνισσα», η... κανονική πρεμιέρα της οποίας αναμένεται τον Νοέμβριο στη Λυρική Σκηνή, παρουσία του συνθέτη, Γερμανών ηθοποιών, του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Ευκλείδη και του σκηνογράφου Πάνου Τουλούδη.

Μία από τις πλέον φιλόδοξες πρωτοβουλίες της νέας διευθύντριας είναι η δημιουργία του Ελληνογερμανικού Forum Δραματουργίας, ως «φορέα σταθερής ελληνογερμανικής συνεργασίας γύρω από θεωρητικά ζητήματα και σκηνικές πρακτικές που αφορούν τις δραματουργίες σήμερα». Η πρώτη εκδήλωση του φόρουμ θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2015, στήνοντας γέφυρες ανάμεσα στη Λυρική και την Οπερα της Στουτγάρδης, στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου για μια Οπερα νέων στη χώρα μας. Στις μελλοντικές δράσεις του παραρτήματος, σημειώνουμε επίσης ένα αφιέρωμα στο σύχρονο ελληνικό κινηματογράφο με ιδιαίτερη μνεία στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, παράλληλα με τη διεξαγωγή της Μπερνινάλε, μια έκθεση επικεντρωμένη στα social media κι άλλη μία με ντοκουμέντα από σκηνογραφίες Ελλήνων σκηνογράφων, καθώς κι ένα διεπιστημονικό, διακαλλιτεχνικό εργαστήρι σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, που θ' αναβιώσει θεατρικές μνήμες από την τραγική μορφή του Φιλοκτήτη, όπως την έχουν ενσαρκώσει από τον Αλέξη Μινωτή και τον Γιώργο Λαζάνη ώς τον Νίκο Κούρκουλο και τον Λευτέρη Βογιατζή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Τέχνη/Πολιτισμός
Ιδρύματα