Έντυπη Έκδοση

66η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης

Λίγο πριν ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό, με αφορμή τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, ως φορέας που αφομοίωσε το πάλαι ποτέ ΕΚΕΒΙ, προετοιμάζεται και για τη συμμετοχή μας στην 66η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης από τις 8 ώς τις 12 Οκτωβρίου, όπου τιμώμενη χώρα είναι η Φινλανδία.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στο εθνικό μας περίπτερο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συζήτηση για την αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα μεταξύ του Ανδρέα Αποστολίδη και της μεταφράστριας των έργων του Πέτρου Μάρκαρη στα γερμανικά, στρογγυλό τραπέζι με Ελληνες και Γερμανούς δημοσιογράφους γύρω από την εικόνα της Ελλάδας στα γερμανικά ΜΜΕ («Μεταξύ αλληλεγγύης και άγνοιας»...), εργαστήρι εικονογράφησης για παιδιά, παρουσίαση της γερμανικής έκδοσης του βιβλίου του Παύλου Καλλιγά «Θάνος Βλέκας» μέσα από την οποία δίνεται μια ιστορική διάσταση της ελληνικής κρίσης, καθώς και γνωριμία με δύο νέους, καινοτόμους συγγραφείς, τον Χρήστο Χρυσόπουλο και τον Βασίλη Αμανατίδη.

Ξεχωριστή παρουσία στη Φρανκφούρτη θα έχουν έντεκα εκδοτικοί οίκοι (Αγρα, Αιώρα, Εστία, Καστανιώτης, Κέδρος, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Πατάκης, Οσελότος, Το θείον Φως), με τους υπόλοιπους να εκπροσωπούνται στο εθνικό περίπτερο. Στους χώρους δε του τελευταίου θα προβάλλονται σε καθημερινή βάση ταινίες μικρού μήκους βασισμένες σε ελληνικά λογοτεχνικά έργα, ανάμεσα στα οποία διηγήματα των Μίγγα, Τσιαμπούση, Κυριακίδη, Κιτσοπούλου και Κουμανταρέα. Η παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου θα γίνεται εφεξής «επιλεκτικά» σύμφωνα με τον Χρ. Γιαλλουρίδη. Σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή μας σ' εκείνες του Βελιγραδίου και της Κωνσταντινούπολης, κι αν δώσει το ΥΠΠΟ το πράσινο φως, θα υπάρξει εκπροσώπηση και σ' αυτές της Μπολόνιας, του Παρισιού και του Λονδίνου. Θυμίζουμε πως ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΙΠ για τα 14 παραρτήματα που διαθέτει, μολονότι συρρικνωμένος σε σχέση με το παρελθόν, ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Κι όπως τονίζει με κάθε ευκαιρία ο επικεφαλής του, όλα τα χρέη που κληρονόμησε ο θεσμός έχουν τακτοποιηθεί χάρη σε έκτακτη επιχορήγηση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Εκείνο που αγνοείται για την ώρα είναι το μέλλον της δικής μας «διεθνούς» έκθεσης, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη εδώ και έντεκα χρόνια. Το ΕΣΠΑ που τη χρηματοδοτούσε έληξε και η αίσθηση που επικρατεί στους κόλπους του ΕΙΠ είναι ότι η ταυτότητα της διοργάνωσης πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Οσο για το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία» από το οποίο γύρω στα 2 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ έμειναν αναξιοποίητα, έχει σταματήσει κι ακόμα καταβάλλονται προσπάθειες για να επανενεργοποιηθεί. Σ. Π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)
Βιβλίο
Διεθνής Εκθεση Βιβλίου