Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΕΞΟΦΛΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ STRESS TESTS

Η Deutsche Bank... προειδοποιεί

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για τις 128 ευρωπαϊκές τράπεζες

Γερμανικές βολές κατά της Αθήνας, με την Deutsche Bank να παίρνει τη σκυτάλη από τα γερμανόφωνα ΜΜΕ τη στιγμή που η ελληνική πλευρά ξεκινά με την πλάτη στον τοίχο τις διαπραγματεύσεις για την 5η αξιολόγηση της οικονομίας.

Ρίτσι Γκογιάλ, ο αντικαταστάτης του Πολ Τόμσεν, χθες, ενώ κατευθύνεται προς το υπουργείο Οικονομικών Ρίτσι Γκογιάλ, ο αντικαταστάτης του Πολ Τόμσεν, χθες, ενώ κατευθύνεται προς το υπουργείο Οικονομικών Μέσα σε δύο ημέρες αρχικά η βιεννέζικη Kurier και η Neue Zurcher Zeitung της Ζυρίχης αμφισβητούν ευθέως όχι μόνο το... success story της κυβέρνησης αλλά και τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας, με την Deutsche Bank χθες να προειδοποιεί για την επάνοδο του ρίσκου, υποστηρίζοντας πως οι συνομιλίες με την τρόικα δεν θα καταλήξουν σύντομα.

Εύλογη η απορία που επικρατεί σε κυβερνητικούς κύκλους για αυτή την «επίθεση» των «γερμανικών συμφερόντων» σχεδόν παράλληλα με τη φάση των συνομιλιών με τους δανειστές που ξεκίνησαν χθες Τρίτη.

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «το ρίσκο επανέρχεται» η Deutsche Bank δεν φείδεται προειδοποιήσεων προς την ελληνική πλευρά, προεξοφλώντας μάλιστα πως οι διαπραγματεύσεις δεν θα ολοκληρωθούν πριν από την ανακοίνωση των stress tests της ΕΚΤ. Αυτό γιατί τα stress tests θα καταδείξουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των 4 συστημικών τραπεζών και τα ποσά που ενδεχομένως να χρειαστεί να εισφερθούν από το ταμείο των περίπου 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.

Δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για τις 128 ευρωπαϊκές τράπεζες την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, φαίνεται πως η διελκυστίνδα των δύο πλευρών θα τραβήξει σε μάκρος.

Ο πανίσχυρος -και πολιτικά- τραπεζικός όμιλος αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τη ρευστή πολιτική κατάσταση εστιάζοντας σε δύο βασικά σενάρια.

Τα δύο σενάρια

Το πρώτο δεν αποκλείει οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους (με τη μορφή OSI) αλλά με τη συνοδεία νέων αυστηρών όρων και προϋποθέσεων/μέτρων. Ταυτόχρονα δεν αποκλείεται η Ελλάδα να λάβει μία πιστωτική γραμμή από το μηχανισμό του ESM. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το πολιτικό αποτέλεσμα που θα διαμορφωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Πάντως και η Deutsche Bank αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη ενός πακέτου... βοήθειας, κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί πρώτος ο Β. Σόιμπλε από την άνοιξη κιόλας μιλώντας για πακέτο περίπου 10 δισ. ευρώ. Προοπτική, που εύλογα η Αθήνα θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο.

Το δεύτερο σενάριο δεν αποκλείει την παράταση -ή ακόμη και την αναβολή- του ελληνικού προγράμματος για μετά τις εκλογές για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή από Μάρτιο και μετά. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο επίσης είναι απευκταίο για την ελληνική πλευρά, καθώς θα εντείνει τις πιέσεις με τον παράλληλο κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστότητα τη χειμερινή περίοδο. Από τις ελάχιστες θετικές αναφορές της Deutsche Bank, το ότι η Αθήνα διαθέτει επαρκή ρευστότητα μέχρι το τέλος του 2014. Γεγονός που της δίνει το περιθώριο να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
Τράπεζες
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Γερμανία