Ηλεκτρονική Έκδοση

Ναρκωτικά και πορνεία στο ΑΕΠ

Συστάσεις Eurostat για συνυπολογισμό

Η εμπορία ναρκωτικών και η πορνεία συνέβαλαν να αυξηθεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Βρετανίας κατά περίπου 8,5 δισ. λίρες (10,9 δισ. ευρώ) το 2013, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική εθνική στατιστική υπηρεσία (Office for National Statistics, ONS). Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, είχε δώσει προθεσμία έως και την 1η Σεπτεμβρίου στα κράτη μέλη για να συνυπολογίσουν τις παράνομες δραστηριότητες.

Είναι δραστηριότητες που δημιουργούν σημαντικά έσοδα (λαθρεμπόριο ναρκωτικών, πορνεία) στις εθνικές στατιστικές, και η Eurostat θεωρεί πως πρόκειται για εμπορικές συναλλαγές οι οποίες γίνονται «ελεύθερα», δηλαδή μεταξύ συναινούντων ενηλίκων.

Ο κανόνας αυτός προκάλεσε όμως έντονες αντιδράσεις. Ιδίως η Γαλλία αρνείται να προσμετρήσει την πορνεία στο δικό της ΑΕΠ, όπως και η Σουηδία.

Μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα έσοδα από τα ναρκωτικά και την πορνεία αποτελούν περίπου το 0,5% του παραγομένου «πλούτου» της Βρετανίας, όπως καταγράφεται από το ΑΕΠ.

Το ινστιτούτο στατιστικής της Βρετανίας δημοσίευσε μια αναθεωρημένη εκτίμηση για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας τα χρόνια που ακολούθησαν την διεθνή οικονομική κρίση.

Τα νέα αυτά δεδομένα έχουν επίσης ενσωματώσει και άλλες μεταβολές στον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ, βάσει των νέων ευρωπαϊκών κανόνων — όπως ότι οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) υπολογίζονται πλέον ως επένδυση και όχι ως δημόσια δαπάνη, πράγμα το οποίο εφαρμόζεται επίσης για τις στρατιωτικές δαπάνες.

Εντέλει η νέα εκτίμηση για το ΑΕΠ της Βρετανίας το 2013, που ανήλθε περίπου σε 1,713 τρισ. λίρες (2,193 τρισ. ευρώ) αυξήθηκε κατά 8,5 δισ. λίρες.

Σε αρκετά ολοκληρωμένη μελέτη για το ζήτημα της πορνείας που είχε δώσει στη δημοσιότητα το ONS την άνοιξη περιέχονταν εκτιμήσεις για τη δραστηριότητα αυτή το 2009: στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφερόταν, υπήρχαν τότε περίπου 61.000 πόρνες, οι οποίες χρέωναν 67 λίρες (86 ευρώ) την επίσκεψη.

Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών η βρετανική στατιστική υπηρεσία προσμετρά τις πωλήσεις κρακ, κοκαΐνης, ηρωίνης, κάνναβης, έκσταση και αμφεταμινών. Άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως το λαθρεμπόριο αλκοόλ και προϊόντων καπνού ήδη συμπεριλαμβάνονταν στις εκτιμήσεις για την οικονομική δραστηριότητα, πριν από αυτή την αλλαγή της στατιστικής μεθόδου.

Παρά την ενσωμάτωση των αλλαγών αυτών στον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ, η ανάπτυξη στη Βρετανία παρέμεινε, μολαταύτα, στο ίδιο επίπεδο (1,7%) το 2013.

Στην Ισπανία το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) εκτίμησε ότι οι παράνομες δραστηριότητες είχαν ανέλθει στο 0,85% του ΑΕΠ της χώρας το 2010, τη μόνη χρονιά όπου μπορούσε να κάνει λεπτομερείς εκτιμήσεις για τα έσοδα από αυτές, που εκτίμησε ότι ήταν 9,2 δισ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Eurostat
ΑΕΠ