Ηλεκτρονική Έκδοση

Αθώοι για τρομοκρατία, ένοχοι για τη ληστεία στο Βελβεντό

Τελευταία ενημέρωση:

Ένοχοι για ληστεία και διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή, αλλά όχι για τρομοκρατική οργάνωση, κρίθηκαν οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό, στους οποίους η δικογραφία απέδιδε συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά για κανέναν, όπως είχε προτείνει ο εισαγγελέας. Καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης από 11 έως 16 χρόνια.

Ο Νίκος Ρωμανός, με εμφανή τα σημάδια κακοποίησης Ο Νίκος Ρωμανός, με εμφανή τα σημάδια κακοποίησης

Σε ποινές κάθειρξης από 11 έως και 16 έτη καταδικάστηκαν τελικά οι έξι κατηγορούμενοι για τις ληστείες στην Αγροτική Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ στο Βελβεντό Κοζάνης.
 
Συγκεκριμένα, κατά συγχώνευση επιβλήθηκαν οι εξής ποινές κάθειρξης:
Γ. Μιχαηλίδης: 16 έτη, τέσσερις μήνες και 10 ημέρες. Ν. Ρωμανός: 15 έτη και 11 μήνες, Δ. Πολίτης: 11 έτη και 5 μήνες, Α. Μπουρζούκος: 15 έτη και 11 μήνες, Α. Ντάλιος: 15 έτη και 11 μήνες, Φ. Χαρίσης: 15 χρόνια και 11 μήνες.
 
Σε κανέναν απο τους κατηγορούμενους δεν χορηγήθηκε αναστολή στην έφεση.
 
Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι μέλη της «Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς», κάνοντας ουσιαστικά δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας να μην καταδικαστούν σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο.
 
Ωστόσο, οι δικαστές κατά πλειοψηφία δεν συντάχθηκαν με την εισαγγελική πρόταση να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους, καθώς έκριναν ότι η πράξη τους δεν ήταν αποτέλεσμα απερισκεψίας, αλλά συνειδητή επιλογή. 
 
Ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη ότι πρέπει να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο Ν. Ρωμανό το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
 
Το δικαστήριο ακόμη θεώρησε ότι δεν αποδείχθηκε ότι κατείχαν τα πολεμικά τουφέκια για να εφοδιάσουν άλλες ομάδες.
 
Οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν για τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της Αρχής και παράνομης οπλοκατοχής για αντικείμενα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο, λέγοντας ότι οι δράστες της διπλής ληστείας, (σ.σ. άλλοι εμπλέκονται στη ληστεία της τράπεζας και άλλοι στα ΕΛΤΑ) αναγκάστηκαν να κάνουν τη χρήση όπλων. «Ήταν η αντίδρασή τους όταν έγινε η συμπλοκή με τους αστυνομικούς», είπαν χαρακτηριστικά.
 
Παράλληλα, οι δικαστές μετέτρεψαν το αδίκημα της αρπαγής σε παράνομη κατακράτηση, καθώς όπως είπαν, σκοπός των κατηγορουμένων ήταν η διαφυγή και συνεπώς δεν προσβλήθηκε η ελευθερία του πολίτη που πήραν μαζί τους.
 
Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο της σύλληψής τους το 2013 είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις για το γεγονός ότι είχαν εμφανή σημάδια κακοποίησης που οι Αρχές είχαν προσπαθήσει να σβήσουν ψηφιακά.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αστυνομικό ρεπορτάζ