Ηλεκτρονική Έκδοση

Κέρδη σε υψηλό 20 μηνών από τιτλοποιημένα δάνεια

Στη σκιά των ανακοινώσεων Ντράγκι

H προαναγγελία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για την αγορά από την κεντρική τράπεζα τιτλοποιημένων δανείων (Asset Backed Securities, ABS) από τράπεζες της Ευρωζώνης συνέβαλε να αυξηθούν στο υψηλότερο επίπεδο 20 μηνών τα κέρδη όσων έχουν επενδύσει στην αγορά των τίτλων αυτών, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα ομόλογα που βασίζονται σε επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια καθώς και σε δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών - από την Ολλανδία έως την Ισπανία - απέφεραν κέρδος 1,46% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας Barclays. Το κέρδος για τους κατόχους καλυμμένων ομολόγων ήταν 0,57% και για τους επενδυτές εταιρικών ομολόγων με διαβαθμισμένο χρέος 0,18%. Η ευρωπαϊκή αγορά τιτλοποιημένων δανείων ανέρχεται σε 317 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο «απλών και διαφανών» τιτλοποιημένων δανείων, στο πλαίσιο του σχεδίου της με στόχο την αύξηση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας κατά 1 τρισ. ευρώ. Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει λεπτομέρειες του προγράμματος αγορών της μετά την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στη Νάπολη της Ιταλίας.

«Το σχέδιο της ΕΚΤ είναι καλό για τους σημερινούς επενδυτές, επειδή ενισχύει τη δέσμευση του Ντράγκι για την αναζωογόνηση της αγοράς και έχει επιτρέψει μία σημαντική αύξηση των τιμών. Είναι επίσης θετικό για τη μακροπρόθεσμη ευρωστία της αγοράς, επειδή τα μικρότερα σπρεντς (διαφορές αποδόσεων) των ABS και η αύξηση του δανεισμού στην πραγματική οικονομία μπορεί να λαδώσουν τους τροχούς της αγοράς τιτλοποιημένων δανείων», δήλωσε διαχειριστής κεφαλαίων στο Λονδίνο.


 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
κέρδη
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Τράπεζες