Ηλεκτρονική Έκδοση

Ονομαστική ψηφοφορία για φορολογία εφοπλιστών κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Πέρασε η τροπολογία για φορολογία εφοπλιστών

Κόντρα στη Βουλή

Τελευταία ενημέρωση:

Με ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε πριν λίγο στη Βουλή η τροπολογία που αφορά την έκτακτη φορολόγηση των ναυτιλιακών εταιριών. Συμμετείχαν 89 Βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα. Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, για την επίμαχη τροπολογία, η οποία κατατέθηκε αργά χθες, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις θρησκευτικές κοινότητες.

Συγκεκριμένα 52 Βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας, 36 κατά και 1, ο Γρηγόρης Ψαριανός, δήλωσε παρών.

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία με την οποία κυρώνεται το συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας ώστε να εισπραχθούν ως «οικονομική παροχή» των εφοπλιστών 420 εκατ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπεραμύνθηκε της ρύθμισης και της συνεισφοράς των Ελλήνων εφοπλιστών στην οικονομία της χώρας, τονίζοντας ότι τίθεται συγκεκριμένος οικονομικός στόχος ώστε στα επόμενα τέσσερα χρόνια να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 420 εκατ. ευρώ.
 
Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι την ώρα που ο αρχηγός του συναντιέται με τους εφοπλιστές και τους δίνει διαβεβαιώσεις ότι τίποτα δεν θα πειράξει, στη Βουλή ακούγονται κορώνες που δημιουργούν ανασφάλεια. «Θα ήταν δείγμα κυβερνητικής ωριμότητας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας να στηρίξετε την τροπολογία και να στείλετε ένα μήνυμα και στην ελληνική ναυτιλία για τη συνεισφορά της ότι δεν διακινδυνεύεται τίποτα από τυχόν αλλαγές», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
 
Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, έκανε λόγο για παραβίαση του Συντάγματος με μια κραυγαλέα σκανδαλώδη ευνοϊκή ρύθμιση, για την οποία το κόμμα του έχει ζητήσει την απόσυρσή της και επιτέθηκε στον υπουργό Ναυτιλίας κατηγορώντας τον ότι μιλά στη Βουλή ως εκπρόσωπος Τύπου των Ελλήνων εφοπλιστών, ταυτιζόμενος πλήρως με τα συμφέροντά τους.
 
«Ο κ. υπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και ζητά να τους αναγορεύσουμε σε εθνικούς ευεργέτες, γιατί σε τέσσερα χρόνια θα δώσουν όλοι 420 εκατ. ευρώ. Με μια ρύθμιση μάλιστα που προβλέπει οικειοθελή συνεισφορά και όχι υποχρεωτική», τόνισε ο κ. Δρίτσας. «Η συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που γίνεται σε αυτή τη φάση, με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, αφορά ένα νέο συμβόλαιο υποχρεώσεων, που έχουν απέναντι στον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Δρίτσας.
 
«Όταν χθες ζήτησα την απόσυρση της τροπολογίας δεν περίμενα ότι ο υπουργός θα ερχόταν στη Βουλή εν οίδει εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και μη κάνοντας διάκριση του πολιτικού του ρόλου», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας επισημαίνοντας ότι «η φορολογία με βάση το τονάζ δεν συγκεντρώνει παραπάνω από 80 εκατ., δηλαδή λιγότερα από όσα δίνουν σε παράβολα οι μετανάστες».
 
Απαντώντας στην αναφορά του υπουργού Ναυτιλίας για κρυφές συναντήσεις με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Ή λάθος σας πληροφόρησαν υποβολιμαία ή επίτηδες διαλέγετε την επίθεση αντί για την άμυνα. Εύκολα οικειοποιείστε ψευδείς πληροφορίες. Ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει αυτό το πράγμα». Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «νέο συμβόλαιο απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουν για τον ελληνικό λαό», κατέληξε.
 
«Κατηγορούμαι ως εκπρόσωπος Τύπου των εφοπλιστών γιατί μίλησα για την επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας, που ο κ. Δρίτσας θέλει να αποξενώσει. Εδώ συζητάμε για 420 εκατ. ευρώ επιπλέον από αυτά που λαμβάνει το ελληνικό κράτος από την εφοπλιστική κοινότητα. Αυτό είναι το συμβόλαιο που κάναμε εμείς. Αυτά που εσείς οραματίζεστε, εμείς τα έχουμε υπογράψει και τα εφαρμόζουμε», αντέτεινε ο υπουργός Ναυτιλίας.
 
 

Έντονη κριτική άσκησε επί της τροπολογίας και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν εξηγεί επαρκώς ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής έκτακτης φορολόγησης των εφοπλιστών, την οποία μετατρέπει με τη νέα ρύθμιση σε οικειοθελή, είναι παράλληλα και δεσμευτική για τους εφοπλιστές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών
Εφορία και φορολογική πολιτική
ΣΥΡΙΖΑ
Βουλή