Ηλεκτρονική Έκδοση

Προς συμφωνία για κόκκινα δάνεια τρόικα και Δένδιας

Πολύ κοντά στη συμφωνία με την τρόικα για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης όπως προέκυψε μετά την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η ακριβής έκφραση που χρησιμοποίησαν τα στελέχη της τρόικας κατά τη σύσκεψη ήταν ότι «η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ θετική».

Τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων θα συναντηθούν σήμερα και αύριο για τις λεπτομέρειες, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, για το ίδιο ζήτημα, τις προσεχείς ημέρες.
 
Το θέμα των πλειστηριασμών δεν ήταν στη σημερινή ατζέντα, ωστόσο, όπως σχολίασε μετά τη συνάντηση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, «χρειάζεται πάντα να υπάρχει ένα καθεστώς εν ισχύ προστασίας της πρώτης κατοικίας».
 
Τα σχέδια για τους δύο νέους πτωχευτικούς κώδικες φυσικών και νομικών προσώπων είναι έτοιμα, όπως γνωστοποίησε το ίδιο στέλεχος και θα δοθούν στα στελέχη της τρόικας τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα να έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς ασφάλειας και να δημιουργηθούν οι συνθήκες δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.
 
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια, σημειώνεται ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει αποστείλει όλα τα στοιχεία που έχουν ζητήσει οι δανειστές και μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί πλήρως το ερώτημα σχετικά με την επίπτωση του εγχειρήματος στα δημοσιονομικά του κράτους.
 
Επίσης, όπως ξεκαθάρισε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, οι προσπάθειες που καταβάλλονται από το υπουργείο Εργασίας για τη διευκόλυνση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων δόσεων από τις επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα αποτελέσουν ενιαίο σύνολο μαζί με τη νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια. «Δεν θα τρελάνουμε την αγορά», σχολίασε.
 
Όπως σημείωσε το ίδιο στέλεχος, «η χώρα επείγεται να λάβει πρόνοια για το συγκεκριμένο θέμα». «Δεν είναι απλά μια ρύθμιση», όπως είπε, «είναι μια επιλογή στο πλαίσιο βοήθειας στην αγορά και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων». Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με την τρόικα για την επίβλεψη της ορθής εφαρμογής της ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.
 
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση ήταν η πρόταση για επιδότηση του επιτοκίου των ενήμερων επιχειρήσεων. Αν και δεν υπήρξε ξεκάθαρη θέση από την πλευρά των δανειστών, πηγές από το υπουργείο σημείωναν ότι ήταν θετική η προσέγγιση.
 
Σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, γνωστοποιήθηκε στην τρόικα ότι έως το τέλος του έτους θα έχει καταργηθεί μεγάλος αριθμός γραφειοκρατικών διαδικασιών.
 
Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο λύνονται ακόμη τεχνικά ζητήματα, όπως ότι για να μετακινηθούν χρήματα από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο προς τις Τράπεζες, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα και σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα πρέπει να φορολογηθούν, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά το κόστος χρήματος.
 
Σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ οι πρώτες ενδείξεις από τις μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί την περασμένη Άνοιξη για τη μείωση των τιμών, έχουν αποδώσει.
 
Στο μεταξύ, στο περιθώριο της συνάντησης, κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου, ανέφερε ότι για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είμαστε κοντά στο να κλείσει η συμφωνία, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να μη χρειαστεί το υπόλοιπο της δόσης του τρέχοντος προγράμματος.
 
«Πολλοί εντός Ελλάδος και λίγοι εκτός δεν θέλουν να βγούμε από το μνημόνιο», σημείωσε ο ίδιος, για να συμπληρώσει ότι θα καταγραφεί πλεόνασμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Χωρίς τον Χαρδούβελη οι σημερινές διαπραγματεύσεις

Απουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη πραγματοποιούνται οι σημερινές επαφές με την τρόικα και αυτό λόγω ασθένειας του υπουργού, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ.

Στις συζητήσεις που έγιναν νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια και τους εκπροσώπους των δανειστών παρών ήταν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, σε ερώτηση για την επίμαχη παρουσία του Χρύσανθου Λαζαρίδη στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, σχολίασε: 
 
"Κατά την άποψή μας, αυτό το ζήτημα αφορά περισσότερο τη Ν.Δ., το Μαξίμου, τον κ. Χαρδούβελη και τον κ. Σαμαρά. Δεν μας αφορά με την έννοια ότι ξεκαθαρίσαμε την άποψη και θέση μας και μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα "unfair", αλλά από εκεί και πέρα δεν κάνουμε σαν τα στενοχωρημένα παιδιά που δεν τα άφησαν να παίξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη σοβαρότητά μας. Αυτή ήταν η στάση του υπουργού, αυτό εμείς τηρήσαμε, μας ενδιαφέρει η διαπραγμάτευση".
Newsroom Enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Τρόικα
Δάνεια
Τράπεζες