Ηλεκτρονική Έκδοση

Προς κλιμάκωση οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους που θα περιλαμβάνουν ακόμα και κατάληψη κυβερνητικών γραφείων προειδοποίησαν σήμερα οι φοιτητές που ηγούνται των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ εάν ο επικεφαλής της κυβέρνησης Λεούνγκ Τσουν Γινγκ δεν παραιτηθεί.

«Εάν ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ και η κεντρική κυβέρνηση (στο Πεκίνο) δε σεβαστούν ούτε ακούσουν την κοινή γνώμη, θα εξετάσουμε διαφορετικά σενάρια ενεργειών που θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες, περιλαμβανομένης της κατάληψης άλλων σημείων, όπως των βασικότερων κυβερνητικών κτιρίων» δήλωσε η Άγκνες Τσόου του φοιτητικού κινήματος Scholarism.

Ο Λεούνγκ Τσουν Γινγκ πρέπει να παραιτηθεί «σήμερα ή αύριο» προσέθεσε η ίδια.

Και ο ηγέτης των φοιτητών Λέστερ Σουμ απηύθυνε τελεσίγραφο στον επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να παραιτηθεί, προειδοποιώντας ότι εάν δεν το πράξει θα αντιμετωπίσει πολύ ευρύτερες διαδηλώσεις. «Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις εάν ο Λεούνγκ δεν παραιτηθεί σήμερα ή αύριο το βράδυ. Θα καταλάβουμε περισσότερες κυβερνητικές εγκαταστάσεις και γραφεία» είπε στους δημοσιογράφους. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν τακτικές όπως το να στείλουν κάποιους για να προκαλέσουν χάος προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να έχουν μια καλή δικαιολογία για να διαλύσουν το πλήθος».

Ένας ωστόσο εκ των ηγετών του μεγαλύτερου συνασπισμού φοιτητών, του Occupy Central, πήρε αποστάσεις από αυτήν την ανακοίνωση. Κάθε κλιμάκωση θα είναι «μια πρωτοβουλία των φοιτητών» υπογράμμισε, απορρίπτοντας ταυτόχρονα κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με τον κυβερνήτη.«Μπορούμε να μιλήσουμε με οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης, εκτός εκείνου» υπογράμμισε ο Τσαν Κιν Μαν.

Και σήμερα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας συγκεντρώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο μιας διαδήλωσης την ημέρα της εθνικής εορτής της Κίνας.

Η Κίνα από την πλευρά της επιμένει ότι οι εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του Χονγκ Κονγκ πρέπει να διεξαχθούν βάση της υπάρχουσας νομοθεσίας υποστηρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι οι διαδηλώσεις στην περιοχή είναι παράνομες.

Με την υποστήριξη στις κινητοποιήσεις να αυξάνεται μεταξύ άλλων από αντικαθεστωτικούς και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, η κυβέρνηση ελέγχει αυστηρά την κάλυψη από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των διαδηλώσεων ενώ υποβάλλει σε λογοκρισία τις αναρτήσεις στο Διαδίκτυο. Επίσης έχει συλλάβει και ανακρίνει πολλούς ανθρώπους που θεωρούνται ύποπτοι ότι υποστηρίζουν το κίνημα.

Η οργάνωση China Human Rights Defenders και η Διεθνής Αμνηστία κατήρτισαν έναν κατάλογο με 20 πρόσωπα που έχει αναφερθεί πως βρίσκονται υπό κράτηση και 60 άλλα που προσήχθησαν από την αστυνομία για ανάκριση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διαδηλώσεις
Ακτιβισμός και ΜΚΟ
Χονγκ Κονγκ
Φοιτητές
Για το ίδιο θέμα
Η επανάσταση της ομπρέλας συνεχίζεται στο Χονγκ Κονγκ