Έντυπη Έκδοση

Σήμερα στη Νάπολη

Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Ευρώπη -ίσως και για την Ελλάδα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της «μητέρας-τροφού» όλων των ευρωπαϊκών συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης, συνεδριάζει στη Νάπολη της Ιταλίας, με αντικείμενο να βρει τρόπους ώστε να διοχετεύσει ρευστότητα μέσω των τραπεζών στην πραγματική οικονομία.

Το σήμα κινδύνου έχει αρχίσει να στριγκλίζει πλέον, καθώς η ύφεση στην Ευρωζώνη έχει γυρίσει στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2009, με την πτώση του ρυθμού πληθωρισμού στο 0,3% και τον αποπληθωρισμό να χαμογελά σαρκαστικά πάνω από την Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, όρισε για σήμερα αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση των streςς tests των ευρωπαϊκών τραπεζών στα μέσα Οκτωβρίου και χωρίς να περιμένει την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Οκτωβρίου, με θέμα την ανάπτυξη.

Ο κ. Ντράγκι από το περασμένο καλοκαίρι στην Ουάσιγκτον άφησε καθαρά να εννοηθεί ότι βρίσκεται στα όρια να χρησιμοποιήσει μη συμβατικά μέσα για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης υφεσιακής κατάστασης στην Ευρωζώνη.

Είναι άγνωστο ακόμη αν ο κ. Ντράγκι θα σπάσει σήμερα τους πολιτικούς περιορισμούς που έχει απέναντι στο Βερολίνο της κ. Μέρκελ (και κυρίως του κ. Σόιμπλε) και θα προχωρήσει αυτοτελώς σε κινήσεις ρευστότητας για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Χρειάστηκε όμως μόνον ένα χθεσινό δημοσίευμα -που δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά ούτε και διαψεύστηκε από την ΕΚΤ- για να συμβεί μια μικρή, σημαντική, όσο και αφανής για την ώρα κίνηση που αφορά και την Ελλάδα.

Οτι δηλαδή ο κ. Ντράγκι αναμένεται να προτείνει και το Δ.Σ. να αποφασίσει, ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά και κυπριακά ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (πρόκειται για τα κοινώς λεγόμενα «σκουπίδια»), ώστε τα χρήματα να διοχετευθούν στις ελληνικές τράπεζες και από εκεί στην αγορά.

Πρόκειται για μια κίνηση (αν αυτή γίνει) χαμηλού ρίσκου, που μπορεί να είναι ο προπομπός παρόμοιων χειρισμών και για ομόλογα άλλων κρατών-μελών. Μια τέτοια κίνηση όμως θα αποτελέσει απόκλιση και χαλάρωση από τους σκληρούς υφιστάμενους μηχανισμούς στην Ευρωζώνη, που απαγορεύουν την αγορά «σκουπιδιών» από την ΕΚΤ.

Και μόνο η δημοσίευση της σχετικής αυτής πληροφορίας έκανε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών να «πετάξει» και τα σπρεντς των ελληνικών ομολόγων να κατεβούν, σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλούμπεργκ.

Είναι σίγουρο εκ των προτέρων ότι στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ θα μειοψηφήσει και πάλι η γερμανική πλευρά, αλλά αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει συχνά, χωρίς να πτοείται ο κ. Ντράγκι.

Αν ο κ. Ντράγκι ξεκινήσει σήμερα «από τα χαμηλά» (Ελλάδα-Κύπρο) την αντίθετη πορεία από αυτήν της σκληρής λιτότητας και αυξανόμενης ύφεσης του Βερολίνου, αυτό θα επιδράσει καταλυτικά στη διαμόρφωση μετώπου εναντίον της γερμανικής πολιτικής από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία (που αντιμετωπίζουν η μία μετά την άλλη δυσθεώρητα πλέον δημόσια χρέη), στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Αλλά για την Αθήνα και την τρόικά της ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εκτάκτως ερριμμένα