Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014
ΜΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Ξορκίζουν τις εκλογές
Με μία κίνηση αδυναμίας, που στην πραγματικότητα συνιστά ομολογία της απώλειας εμπιστοσύνης της Βουλής και της πολιτικής πρωτοβουλίας, προσπαθεί να αμυνθεί η δικομματική κυβέρνηση και να δεσμεύσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Κίνηση, η οποία αποτελεί και αφετηρία πολιτικών εξελίξεων.
Την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζει εικόνα κατάρρευσης, η εκλογολογία φουντώνει και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν βαίνουν κατά τις κυβερνητικές επιθυμίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, αποφάσισαν, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη:
Πρώτον, ότι η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί «όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική» ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.
Δεύτερον, ότι με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, τη Δευτέρα, η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της προς αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
«Χάρτης εξόδου»
Σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, στόχος της κίνησης αυτής είναι να σταματήσει η εκλογολογία, την ευθύνη για την οποία επιρρίπτει στον ΣΥΡΙΖΑ, και να ενισχυθεί έτσι η θέση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Πληροφορίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι η κυβέρνηση «δεν θα ζητήσει λευκή επιταγή», αλλά κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα παρουσιάσει στη Βουλή «οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση», δηλαδή συγκεκριμένες κινήσεις για τη διευθέτηση του χρέους, τη λήξη του ελέγχου της τρόικας και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση φαίνεται, εκτός όλων των άλλων, να επιδιώκει να υπερβεί τις πιέσεις της τρόικας να ανοιχτούν νέα μέτωπα, με το πολιτικό επιχείρημα ότι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης δεσμευόμενη έναντι της Βουλής για συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη διαπραγμάτευση.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση εκβιάζει την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών, που όπως όλα δείχνουν δεν αποκλείεται όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση να κληθούν να ψηφίσουν και νέα δύσκολα μέτρα, ενώ στον προϋπολογισμό -το προσχέδιο του οποίου επίσης κατατίθεται τη Δευτέρα- είναι αμφίβολο σε ποια έκταση θα υπάρχουν οι προσδοκώμενες φοροελαφρύνσεις, καθώς η τρόικα φέρεται να έστησε στον τοίχο την ελληνική πλευρά με κατηγορίες για «ξεσάλωμα» και υποσχέσεις χωρίς τον ξενοδόχο. Σημειωτέον ότι χθες το πρωί η κ. Βούλτεψη διαβεβαίωνε -σε αντιδιαστολή με το κλίμα των προηγούμενων ημερών- πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
Στον Βενιζέλο
Για δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού έκανε λόγο αποχωρώντας από το Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας: «Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο». Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη απέδιδαν την πατρότητα της ιδέας στον κ. Βενιζέλο και προσέθεταν ότι η κίνηση αυτή απευθύνεται και στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ διαθέτουν συνολικά 154 βουλευτές.
Στη συνάντηση στο Μαξίμου πήγε τελικά και ο κ. Χαρδούβελης, παρ' όλο που ήταν ασθενής, ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από το επεισόδιο με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, με τον οποίο ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είπε ότι έχουν «τις καλύτερες σχέσεις» και ότι είναι «ευπρόσδεκτος στις διαπραγματεύσεις».
** «Ομολογία αδυναμίας»
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αμείωτη συνέχιση και κλιμάκωση της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής, εκτίμησε το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία αναμονή, καμία ανοχή στην κυβέρνηση και τα πολιτικά παιχνίδια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», όπως σημειώνεται και το κόμμα καλεί σε μαζικούς αγώνες, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να συσπειρώσει τους βουλευτές των κομμάτων που τη συγκροτούν και να ανασχέσει τις φυγόκεντρες τάσεις, εκτίμησε η ΔΗΜΑΡ. Και εξέλαβε ως ομολογία αδυναμίας τη «φυγή προς τα εμπρός», που επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο -με ανοικτά τα κοινωνικά μέτωπα και την οικονομία στο τέλμα της ύφεσης-, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί λύση.