Έντυπη Έκδοση

Καχυποψία και πανικός σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Με τη χθεσινή απόφαση των δύο πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώνεται ότι, παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων 24ώρων περί εκλογών ακόμη και εντός του 2014, η πρόθεση της δικομματικής κυβέρνησης να φτάσει στον Φεβρουάριο και την προεδρική εκλογή παραμένει.

«Καλή ντρίμπλα...» «Καλή ντρίμπλα...» Το ερώτημα είναι εάν θα προλάβει ή στο μεταξύ τα διαλυτικά φαινόμενα θα έχουν προχωρήσει. Εξάλλου, και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, το 2011, μετά τις Κάνες, είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, την έλαβε και μία εβδομάδα μετά η κυβέρνησή του κατέρρευσε.

Στο σαμαρικό στρατόπεδο δε, το γεγονός ότι με την άποψη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, περί κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας ακόμη και με άλλο πρωθυπουργό, εάν αυτό απαιτηθεί, συμφώνησαν ο Γιώργος Βλάχος και ο Νικήτας Κακλαμάνης έδωσε αφορμή για θεωρίες καραμανλικής συνωμοσίας, οι οποίες αποκαλύπτουν εκνευρισμό και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων σε περίπτωση ήττας. Στην πραγματικότητα φυσικά τα τρία συγκεκριμένα στελέχη έχουν προσωπικούς ανοιχτούς λογαριασμούς με το Μαξίμου και δεν κινούνται σε συνεννόηση. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής άλλωστε έδωσε το «παρών» στη Χαλκιδική και θα συμμετάσχει και στην εκδήλωση της Αθήνας ακριβώς σε ένδειξη στήριξης της παράταξης, ενώ είναι αυτονόητη η στάση του στην ψήφο εμπιστοσύνης. Με τον κ. Τζιτζικώστα πάντως έσπευσε χθες να συμφωνήσει και ο πασοκικής προέλευσης δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

* Στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση περιπλέκεται μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για ψήφο εμπιστοσύνης. Βουλευτές και πρώην υπουργοί του κόμματος είναι έντονα προβληματισμένοι για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης κίνησης και εκτιμούν ότι αυτές οι ενέργειες του Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν «αδυναμία» και κυβερνητικό «πανικό».

Ορισμένοι δε άλλοι αναρωτιούνται σε τι μπορεί να δεσμεύσει μια ψήφος εμπιστοσύνης βουλευτές που αντιδρούν να συνεχίζουν να το κάνουν έπειτα από μερικές εβδομάδες, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που θα έχουν δώσει.

Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη και βουλευτές του μέχρι και πριν από τη σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό είχαν μείνει με την εντύπωση ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πήγαινε στο Μαξίμου με «άγριες διαθέσεις» και εξεπλάγησαν από τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου και τις δηλώσεις Βενιζέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Μέσα σ' αυτό το πολιτικό κλίμα επιδεινώνεται η κατάσταση και στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και όχι της Δημοκρατικής Παράταξης, και μάλιστα δήλωσε ανοιχτός σ' αυτό το συνέδριο να τεθεί και θέμα ηγεσίας («Βήμα fm»). Παράλληλα, δεν απέρριψε μια κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο Θάνος Μωραΐτης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές θα πρέπει να παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Νέα Δημοκρατία
Κυβέρνηση
Κύριο θέμα
Ξορκίζουν τις εκλογές