Έντυπη Έκδοση

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ

Διάτρητη η «προστασία» της πρώτης κατοικίας

Τη στιγμή που οι επιχειρήσεις μετρούν μέρες για να δουν να κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», τα νοικοκυριά μετρούν αντίστροφα μέχρι την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Νίκος Δένδιας με τους επικεφαλής της τρόικας, έλεγε αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας ότι «χρειάζεται πάντα να υπάρχει ένα καθεστώς σε ισχύ προστασίας της πρώτης κατοικίας», αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νέο πλαίσιο που θα ισχύσει η προστασία δεν είναι «πλήρης».

Το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ετοιμάζει δύο νέους πτωχευτικούς κώδικες για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, προκειμένου να αντικαταστήσουν το ισχύον καθεστώς, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός καθεστώτος που θα ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θα προστατεύει τα νοικοκυριά.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να δεσμευτούν ότι θα υπάρξει πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας και το 2015, ψελλίζοντας κάτι σχετικά με ένα μεταβατικό στάδιο.

Οι επιχειρήσεις

Αντίθετα, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων οι οριστικές αποφάσεις φαίνεται να έχουν μπει στην τελική ευθειά.

Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Ανάπτυξης, τα στελέχη της τρόικας δήλωσαν ότι είναι πολύ θετική η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης με βάση το σχέδιο που έχουν στα χέρια τους.

Πάντως, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις θα υπάρξουν δύο συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης και της τρόικας, ενώ δεν αποκλείεται ο Νίκος Δένδιας να συναντηθεί ξανά με την τρόικα, πριν από τις 8 Οκτωβρίου.

Οι επιπτώσεις

Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η θέση της τρόικας σχετικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον προϋπολογισμό, καθώς ακόμα δεν έχουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία που έχουν ζητήσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο εκκρεμούν ακόμα και οι απαντήσεις της τρόικας για τη λύση «πακέτο» που επιθυμεί η κυβέρνηση για τα χρέη των επιχειρήσεων σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία. Επιδίωξη του υπουργείου Ανάπτυξης είναι οι ρυθμίσεις για τις οφειλές του Δημοσίου να «κουμπώνουν» με τη νομοθεσία για τα «κόκκινα δάνεια». «Δεν θα τρελάνουμε την αγορά» σχολίασε κορυφαίο στέλεχος.

Αναφορικά με την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, οι πρώτες ενδείξεις από τις μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι έχουν αποδώσει τα μέτρα που είχαν ληφθεί την περασμένη άνοιξη για τη μείωση των τιμών.

Πρόταση νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ληξι-πρόθεσμες οφειλές

Με την πρόταση νόμου για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα μέτρα για την προστασία των οφειλετών που κατέθεσε χθες στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ «ανοίγει» τη σειρά των νομοθετικών παρεμβάσεων σε καίρια ζητήματα, με βάση και τις εξαγγελίες Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Αυτό άλλωστε καθιστά σαφές στο σχετικό κείμενο που συνυπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, όπου αναφέρεται ότι τα προτεινόμενα μέτρα «αποτελούν πρώτο δείγμα γραφής της δέσμευσης για την κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων στο σκληρότερο πυρήνα τους, δηλαδή την εσωτερική υποτίμηση, τη φτωχοποίηση, την άλωση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, την εξαθλίωση και την καταρράκωση του ηθικού των πολιτών».

Στην ίδιο κείμενο επαναλαμβάνεται εξάλλου ότι με τον ίδιο τρόπο θα καταργηθεί το σύνολο της μνημονιακής νομοθεσίας και θα αντικατασταθεί από ένα νέο εθνικό μέτωπο παραγωγής, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, ως πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση νόμου περιλαμβάνει τα ακόλουθα άρθρα:

* Ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών σε δόσεις που δεν υπερβαίνουν ως ετήσια δαπάνη το 20% του ετήσιου εισοδήματος του προηγούμενου έτους και το 30% εφ' όσον ρυθμίζονται μαζί και ασφαλιστικές εισφορές.

* Ρυθμίζεται η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κάθε μορφής που έχουν ασκηθεί κατά του φορολογουμένου.

* Ρυθμίζεται η συγκρότηση των περιφερειακών επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, με δικαστική εγγύηση και εκπροσώπηση των φορολογικών αρχών και των επαγγελματικών τάξεων.

* Καταργείται ο χαρακτηρισμός του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο.

* Καταργούνται συγκεκριμένες μνημονιακές ρυθμίσεις για την κατάσχεση σε χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων.

* Προβλέπεται ενδιάμεση ρύθμιση για την προστασία των μικροοφειλετών στις τράπεζες για χρέη από την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, τα καταναλωτικά δάνεια.

* Εισάγεται μεταβατική ρύθμιση για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών. Η διάταξη είναι αναγκαία διότι το μνημονιακό πλέγμα διατάξεων της τελευταίας τετραετίας είναι εξαιρετικά εκτεταμένο, αντιφατικό και ανεπίδεκτο ερμηνείας και ορθής εφαρμογής, είναι τεχνικώς αδύνατος ο αποτελεσματικός προσδιορισμός των καταργούμενων ή αναστελλόμενων διατάξεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Πλειστηριασμοί
Τράπεζες
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ακίνητα & κτηματαγορά
Δάνεια
Υπουργείο Ανάπτυξης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική