Έντυπη Έκδοση

Θεσμοθετείται η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου

Προσγείωση στο ρεαλισμό αποτελεί το κοινό μνημόνιο χειρισμού κρίσεων Ελλάδας-Κύπρου, που συνυπέγραψαν χθες στη Λευκωσία οι υπουργοί Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Πρόκειται για μια συμφωνία ανάληψης συμβατικών υποχρεώσεων σε θέματα άμυνας, ασφάλειας, πληροφοριών και χειρισμών, και απομάκρυνσης από τις βαρύγδουπες και άνευ ουσίας διακηρύξεις του παρελθόντος για το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, το οποίο ουδέποτε θεσμοθετήθηκε. Μάλιστα συνδέθηκε με σκοτεινές διαδρομές χρημάτων, όπως η αγορά των S-300 και των TOR-Μ1. Στο πλαίσιο του Δόγματος, που είχαν συνομολογήσει Ανδρέας Παπανδρέου και Γλαύκος Κληρίδης, δημιουργήθηκε η Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, που ανατινάχθηκε από τα εκρηκτικά που είχαν στοιβαχτεί για φύλαξη, και η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην οποία μόνο μία φορά φιλοξενήθηκαν ελληνικά αεροσκάφη για ένα βράδυ. Μάλιστα η βάση ποτέ δεν εγκαινιάστηκε επισήμως.

Επειτα από πολλά χρόνια χθες η αμυντική σχέση Ελλάδας-Κύπρου θεσμοθετήθηκε και όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, το μνημόνιο χειρισμού κρίσεων «προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και εκτιμήσεων της κατάστασης στο εγγύς περιβάλλον, το συντονισμό των ενεργειών των οργάνων και υπηρεσιών χειρισμού κρίσεων των δύο χωρών και τη λήψη μέτρων κοινής αντιμετώπισης οποιασδήποτε κατάστασης μετά από συνεννόηση και από κοινού απόφαση». Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί μέχρι τώρα, αφού τα θέματα που προέκυπταν αντιμετωπίζονταν με αποφάσεις της στιγμής. Οπως ανέφεραν στην «Ε» στρατιωτικοί κύκλοι στη Λευκωσία, στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που η Λευκωσία δεν ήξερε με ποιον να μιλήσει στην Αθήνα, αφού δεν υπήρχε σαφές πρωτόκολλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Κύπρος
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Συνεργασίες/Προγραμματα