Έντυπη Έκδοση

«Διαχειρίσιμη η έξοδος από την ΟΝΕ»

«Μόνο με διαγραφή του χρέους και άρση της λιτότητας μπορούν να εξευρεθούν τα χρήματα που χρειάζεται μία κυβέρνηση. Η πιθανή έξοδος από την ΟΝΕ είναι απόλυτα διαχειρίσιμη», υποστήριξε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Κώστας Λαπαβίτσας, παρουσιάζοντας την πρόταση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, η οποία αναλύει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε ένα πλαίσιο ριζοσπαστικών πολιτικών επιλογών. Η μελέτη με τίτλο «Ενα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα» (εκδόσεις «Λιβάνη») παρουσιάστηκε στη Στοά του Βιβλίου.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και εγκυμονούν αλλαγές παγκοσμίως, επισήμανε ο συγγραφέας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην Ευρωζώνη εξαιρετικά σύνθετη: «Η περιφέρεια σταθεροποιήθηκε πάνω στα ερείπια, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, τα ερείπια στην Ελλάδα είναι μεγάλα. Ομως η αστάθεια μετατοπίζεται στο κέντρο. Η Γαλλία και η Ιταλία δεν μπορούν να σταθούν λόγω της κρίσης» τόνισε. Θεωρώντας αδιέξοδη την πολιτική της Ευρωζώνης, η οποία όπως είπε «απέτυχε ιστορικά και δεν έχει μέλλον», σχολίασε λέγοντας ότι «δεν ξέρω κανέναν λαό που να θέλει το ευρώ. Παραμένουν επειδή φοβούνται τι θ' ακολουθήσει αν φύγουν».

Ο Κ. Λαπαβίτσας μίλησε για μία ξεκάθαρη επιλογή: Απαιτείται η εκταμίευση 40 δισ. για να πληρωθούν οι δανειστές, ενώ χρειάζονται 30 δισ. για να επανέλθει το κράτος πρόνοιας στην προηγούμενη κατάσταση, είπε, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «μία κυβέρνηση χρειάζεται χρήματα. Και μόνο με βαθιά διαγραφή του χρέους και άρση της λιτότητας μπορεί να βρεθούν». Χαρακτηρίζοντας το ευρώ «ως μοχλό εκβιασμού των δανειστών», είπε ότι η πιθανή έξοδος από την ΟΝΕ είναι απόλυτα διαχειρίσιμη. ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαιδευτικοί/Καθηγητές
Βιβλίο
Αναλύσεις
Γνώμες/Απόψεις