Έντυπη Έκδοση

ΜΑΧΗ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΠΟΛΗ ΚΟΜΠΑΝΙ

Εκατοντάδες από τη μια, χιλιάδες από την άλλη

Προ των πυλών της πόλης Αϊν αλ-Αραμπ βρίσκονταν οι τζιχαντιστές, με τις δυνάμεις τού υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού να καταφέρουν αεροπορικά πλήγματα στη Συρία εναντίον θέσεων του ΙΚ και τους Κούρδους να ανθίστανται με νύχια και με δόντια.

Στρατό πολυπληθέστερο και καλύτερα εξοπλισμένο έχουν να αντιμετωπίσουν οι Κούρδοι Στρατό πολυπληθέστερο και καλύτερα εξοπλισμένο έχουν να αντιμετωπίσουν οι Κούρδοι Αιματοκύλισμα στη Χομς, με δεκαεπτά νεκρούς, ανάμεσά τους δέκα παιδιά και δεκάδες τραυματίες σε διπλή έκρηξη που σημειώθηκε έξω από σχολείο, την ώρα που έφευγαν οι μαθητές. Φονικές μάχες και στην Ντουλουίγια του Ιράκ.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονταν σε απόσταση 3 χιλιομέτρων ανατολικά από την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας, το Αϊν αλ-Αραμπ ή Κομπάνι, και ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός έπληττε από αέρος θέσεις τους. Σφοδρές μάχες σημειώνονταν μεταξύ τζιχαντιστών και κουρδικών δυνάμεων και στις πύλες του Κομπάνι και όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών, οι Κούρδοι «υπερασπίζονται με επιμονή» την πόλη, αν και υπολείπονται σε αριθμό και οπλισμό. Είναι γι' αυτούς «ζήτημα ζωής ή θανάτου» σχολίασε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Εκατοντάδες Κούρδοι μαχητές αντιμετωπίζουν χιλιάδες τζιχαντιστές, οι οποίοι διαθέτουν άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών. Καταλαμβάνοντας το Αϊν αλ-Αραμπ οι τζιχαντιστές θα ελέγχουν μια μακρά, ενιαία λωρίδα εδάφους στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, οι ισλαμιστές μαχητές προελαύνουν προς ένα μαυσωλείο στη βόρεια Συρία, σε περιοχή που διατηρεί δικαιώματα η Τουρκία και φρουρείται από Τούρκους στρατιώτες.

Χθες, δεκαεπτά άνθρωποι, ανάμεσά τους δέκα παιδιά σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από διπλή έκρηξη έξω από σχολείο στη Χομς της κεντρικής Συρίας. Η περιοχή ελέγχεται από τις καθεστωτικές δυνάμεις και κατοικεί εκεί η μειονότητα των αλαουιτών, στην οποία ανήκει και ο Σύρος πρόεδρος.

Παράλληλα, στο Ιράκ, σουνίτες μαχητές και ιρακινά κυβερνητικά στρατεύματα απώθησαν επίθεση του ΙΚ στην πόλη Ντουλουίγια, βόρεια της Βαγδάτης και στις μάχες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι.

(Πηγές: Reuters-AFP-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Συρία
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Ιράκ
Πολεμικές επιχειρήσεις