Έντυπη Έκδοση

Ο χρόνος κυλά υπέρ της Τουρκίας

Το ρητό «ο εχθρός του εχθρού μου, φίλος μου» βρήκε εφαρμογή στην επέμβαση της διεθνούς συμμαχίας στη Συρία και στο Ιράκ, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αυτομάτως η συμμαχία αυτή βρέθηκε στη θέση των «φίλων» του Σύρου προέδρου Ασαντ, ενώ δεν είναι. Αναγκάστηκε έτσι η Τουρκία να διευκρινίσει χθες ότι παρά την επικείμενη ένταξή της στη συμμαχία, συνεχίζει να επιδιώκει την πτώση του καθεστώτος Ασαντ.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πόσο διπλωματικά, ακόμα μία φορά, φέρθηκε η Τουρκία σε αυτή την κρίση. Τήρησε μία πρωτοφανή ουδετερότητα (που λειτουργούσε υπέρ του ΙΚ) μέχρι να πετύχει την απελευθέρωση των ομήρων της. Στο ίδιο διάστημα διέψευσε ότι αγόραζε πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές, αλλά κανείς δεν μπορούσε αντικειμενικά να το αποδείξει.

Πέρασαν έτσι οι εβδομάδες και το ΙΚ εδραιώθηκε για τα καλά στο μαλακό της υπογάστριο. Η επέλασή του προκάλεσε χιλιάδες πρόσφυγες (Κούρδους της Συρίας). Η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της για να τους πάρει και να εκτονώσει τις πιέσεις που δεχόταν για συστράτευση εναντίον του ΙΚ Και αντιμετώπισε με το γνωστό δημοκρατικό της τρόπο την κάθοδο Κούρδων μαχητών που θέλησαν να βοηθήσουν τους ομοεθνείς τους στη Συρία. Ο χρόνος περνούσε, αλλά όχι εις βάρος της. Γιατί με τις ισχυρές της ένοπλες δυνάμεις μπορεί να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές αν χρειαστεί.

Και όταν θύμωσε πολύ η Ουάσιγκτον και τη στρίμωξε, η Τουρκία αποφάσισε να μπει στη συμμαχία. Θα το επισημοποιήσει σύντομα. Μπορεί έτσι να δικαιολογηθεί απέναντι στους τζιχαντιστές με τους οποίους συνεργάστηκε ώς τώρα. Και σε πρώτη φάση θα συστήσει μία νεκρή ζώνη σε συριακό έδαφος, την οποία θα φρουρούν οι τουρκικές δυνάμεις που ήδη έχουν σταθμεύσει στην περιοχή. Ετσι ξεφορτώθηκε η Τουρκία μία ισχυρή ομάδα ενόπλων Κούρδων που πέρασαν στη Συρία και εγκλώβισε στο έδαφός της χιλιάδες Κούρδους αμάχους, που μπορεί να χρησιμοποιήσει απέναντι στο ΡΚΚ, με το οποίο έχει δύσκολες σχέσεις.

Αυτά σε πρώτη φάση. Γιατί αργότερα μπορεί να φτάσουν οι τουρκικές δυνάμεις να γίνουν η εμπροσθοφυλακή των χερσαίων συμμαχικών δυνάμεων. Αλλά κι εκεί να μη φτάσουμε, και μόνο η χρήση των τουρκικών βάσεων από τη διεθνή συμμαχία κατά του ΙΚ έχει φέρει την Αγκυρα σε πολύ ευνοϊκή θέση.

Αυτά και πολλά άλλα θα όφειλε να βλέπει χρόνια τώρα η Ελλάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Συρία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ιράκ