Έντυπη Έκδοση

Αδυναμία παρέμβασης ομολογεί η Κομισιόν

Πλήρη αδυναμία (!) ν' αντιμετωπίσει τη συστράτευση Ευρωπαίων πολιτών με τους τζιχαντιστές, δηλώνει η Κομισιόν, με έγγραφη απάντησή της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη σχετικά με το ζήτημα του ελέγχου και της παρακολούθησης της ροής και της στρατολόγησης ξένων μαχητών στον Τζιχάντ, αλλά δεν είναι σε θέση να παρέμβει κατά των κρατών-μελών της σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα», καταλήγει η Κομισιόν, απαντώντας σε αναφορά που υπέβαλε το 2013 ο Βέλγος Τιερί Λαμπίν, για τον εμφύλιο στη Συρία, στην οποία υπογράμμιζε ότι οι εξτρεμιστικές ομάδες στρατολογούν μαχητές στην Ευρώπη.

Η Κομισιόν «εδέησε» ν' απαντήσει δέκα μήνες αργότερα, υποστηρίζοντας ότι: - «Δεδομένων των κινδύνων να ενταχθούν ξένοι που ταξιδεύουν προς τη Συρία, μεταξύ άλλων και από την Ευρώπη, σε εξτρεμιστικές ομάδες , η Ε.Ε. έχει καλέσει όλα τα κράτη που συνορεύουν με τη Συρία ή έχουν απ' ευθείας αεροπορικές ή θαλάσσιες συνδέσεις με τη χώρα αυτή να παραμείνουν σε εγρήγορση (sic). Ενθαρρύνει τα εν λόγω κράτη να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της ροής των ξένων μαχητών από και προς τη Συρία».

- «Συζητεί με τα κράτη-μέλη, καθώς και με τους βασικούς εξωτερικούς εταίρους, ποια συγκεκριμένα μέτρα μπορούν να ληφθούν σε επίπεδο Ε.Ε...».

Από την απάντηση προκύπτει ότι το εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας σταμάτησε τον Μάιο του 2013 και η Κομισιόν αρκέσθηκε στις δηλώσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., ότι στο στάδιο αυτό δεν θα εφοδιάσουν τη Συρία με όπλα! Παραδέχεται, όμως, ότι δεν είναι σε θέση να παρέμβει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στο θέμα του ελέγχου και της παρακολούθησης της ροής Ευρωπαίων πολιτών στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κομισιόν
Ευρωπαϊκή Επιτροπή