Έντυπη Έκδοση

Νορβηγία, η καλύτερη χώρα για να γερνάς

«Χρυσά» είναι τα γηρατειά στη Νορβηγία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας Γηρατειών (Global AgeWatch Index), που εξετάζει την εισοδηματική ασφάλεια, την παροχή υπηρεσιών υγείας και το γενικότερο περιβάλλον για την τρίτη ηλικία σε όλο τον κόσμο, και για το 2014 στέλνει στην κορυφή βόρειες δημοκρατίες, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 73η θέση (επί συνόλου 96), από την 58η που βρισκόταν μόλις ένα χρόνο πριν.

Την έρευνα διεξήγαγαν ερευνητές της οργάνωσης HelpAge, που υπολογίζουν ότι μέχρι το 2050 το 21% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών, ενώ άνω των 60 θα είναι το 30% του πληθυσμού σε τουλάχιστον 40 από τις 96 χώρες που εξετάστηκαν. Και σε απλά μαθηματικά, οι ερευνητές του ΟΗΕ εκτιμούν ότι οι άνθρωποι άνω των 60 θα αγγίξουν τα 1,4 δισ. μέχρι το 2030.

Ποιες είναι λοιπόν οι καλύτερες χώρες για να γερνά κανείς και για να ζήσει τουλάχιστον έως τα 85 του με πλήρη υγειονομική περίθαλψη και αξιοπρεπή σύνταξη; Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Καναδάς και Γερμανία αποτελούν την πεντάδα της κορυφής, ενώ στο ναδίρ του καταλόγου βρίσκεται το Αφγανιστάν. Σε αξιοπρεπή θέση βρίσκεται η Κύπρος (34η), ενώ κάτω από την Ελλάδα, που σύμφωνα με τους ερευνητές «γερνά» με γρήγορους ρυθμούς, στην 77η θέση, τοποθετείται η Τουρκία. Αλλη μια φορά χώρες του δυτικού κόσμου, της δυτικής Ευρώπης και της Β. Αμερικής αξιολογούνται ως περιβάλλοντα θετικά για την τρίτη ηλικία, με τον αναπτυσσόμενο κόσμο να... μην βλέπει και πολλούς πολίτες στην ένατη δεκαετία της ζωής τους. Σύμφωνα με το πόρισμα των ερευνητών, τουλάχιστον στο 1/3 των 96 χωρών δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές υποστήριξης για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών - «ολοένα και περισσότεροι ηλικιωμένοι σε αυτές τις χώρες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική πραγματικότητα και βασίζονται στα παιδιά τους για να ζήσουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ

(ΠΗΓΕΣ: BBC, ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Ματιές στον κόσμο
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Νορβηγία
Τρίτη ηλικία