Έντυπη Έκδοση

ΤΡΙΖΕΙ Ο ΑΞΟΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Η Γαλλία θέλει παράταση και η Γερμανία πέναλτι

Την αδυναμία της Γαλλίας να τηρήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις δημοσιονομικής προσαρμογής αποκαλύπτει ο προϋπολογισμός του 2015, που μεταθέτει κατά δύο χρόνια την επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος και απειλεί να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο.

Γάλλοι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τις μειώσεις συντάξεων και τις αυξήσεις των φόρων. Η κυβέρνηση τους διαβεβαιώνει ότι δεν θα τους ζητηθούν κι άλλες θυσίες... Γάλλοι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τις μειώσεις συντάξεων και τις αυξήσεις των φόρων. Η κυβέρνηση τους διαβεβαιώνει ότι δεν θα τους ζητηθούν κι άλλες θυσίες... Στριμωγμένη ανάμεσα στην ανάγκη τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και στην πίεση της γαλλικής κοινής γνώμης, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξισορροπήσει εξωτερικές και εσωτερικές υποσχέσεις εισάγοντας από τη μία σημαντικές περικοπές των κρατικών δαπανών αλλά βάζοντας από την άλλη όρια στα μέτρα λιτότητας. Το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 4,4% του ΑΕΠ φέτος, σε 4,3% το 2015, 3,8% το 2016 και σε 2,8% του ΑΕΠ το 2017. Θα φτάσει δηλαδή στο καθορισμένο από την Ε.Ε. όριο του 3% δύο χρόνια αργότερα απ' ό,τι είχε δεσμευθεί κι αφού έχει ήδη λάβει δύο παρατάσεις.

Επικαλούμενος την εύθραυστη οικονομία και την ευρύτερη κακή οικονομική συγκυρία, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι η Γαλλία «έχει αναλάβει τις ευθύνες της» και ότι η Ευρώπη «πρέπει ν' αναλάβει κι εκείνη τις δικές της σε όλα τα επίπεδα», πετώντας έτσι το μπαλάκι στις Βρυξέλλες για τη στήριξη της ανάπτυξης. Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εξοικονομήσει φέτος μέσω περικοπών 21 δισ. ευρώ και 50 δισ. εντός τριών ετών, ο Σαπέν υποστήριξε ότι «η Γαλλία δεν έχει κάνει ποτέ μια τόσο μεγάλη προσπάθεια». Κι ενώ η αναγγελία των περικοπών προκαλεί ήδη αντιδράσεις στο εσωτερικό, η κυβέρνηση σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ζητηθούν περαιτέρω θυσίες από τους Γάλλους και ότι θα τηρηθούν τα υπεσχημένα για φορολογικές ελαφρύνσεις και στήριξη των επιχειρήσεων.

Ελλειμμα αξιοπιστίας

Το ζήτημα είναι ότι η Γαλλία, έχοντας παραβεί επανειλημμένως τις ευρωπαϊκές της υποσχέσεις -κάτι που ισχύει και στην περίπτωση του διαρθρωτικού της ελλείμματος-, εμφανίζει αυτή τη στιγμή ένα πρόβλημα αξιοπιστίας έναντι των εταίρων της. Τα πρώτα αρνητικά μηνύματα έφτασαν ήδη από την άλλη μεριά του Ρήνου. Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο λίγες ώρες μετά τις γαλλικές ανακοινώσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ τόνισε, χωρίς να κατονομάσει τη Γαλλία, ότι είναι ευθύνη κάθε ευρωπαϊκής χώρας να τιμήσει την υπόσχεσή της για υγιή δημοσιονομική πολιτική προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται η αξιοπιστία ολόκληρης της Ενωσης.

Σε πολύ πιο έντονο ύφος και χωρίς περιστροφές η μεγαλύτερη Ενωση Εξαγωγέων της Γερμανίας (BGA) κατηγόρησε το Παρίσι ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ και την ευρύτερη περιφερειακή οικονομία. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει σε ομιλία του ο πρόεδρός της, Αντόν Μπέρνερ, «η γαλλική ελίτ δεν έχει ακόμη καταλάβει ότι τον 21ο αιώνα δεν μπορείς να γίνεις ανταγωνιστικός τυπώνοντας χρήμα».

Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η αντίδραση των Βρυξελλών, καθώς και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Κι αν το Παρίσι ελπίζει ότι θα βρει στήριξη στη Ρώμη -η οποία ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να χαλαρώσει το ρυθμό μείωσης του ελλείμματος για ν' αποφύγει άλλον ένα χρόνο ύφεσης- καθώς και σε χώρες που έχουν ήδη δοκιμάσει την πικρή συνταγή της λιτότητας, το έτερον ήμισυ του γαλλογερμανικού άξονα δεν θα πειστεί εύκολα.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Διπλό δώρο Ντράγκι

Σχέδιο αγοράς τιτλοποιημένων δανείων χαμηλότερης διαβάθμισης από την ΕΚΤ

Πολύ κοντά στην ικανοποίηση του αιτήματος της Αθήνας, για διεύρυνση των κριτηρίων επιλογής ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών προς το ευρωσύστημα, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρακτικά, εάν δεν κάνει πίσω ο Μάριο Ντράγκι το όφελος για την Ελλάδα ενδέχεται -υπό προϋποθέσεις- να είναι πολλαπλό Πρακτικά, εάν δεν κάνει πίσω ο Μάριο Ντράγκι το όφελος για την Ελλάδα ενδέχεται -υπό προϋποθέσεις- να είναι πολλαπλό Πρόκειται για σημαντική ενέργεια της ΕΚΤ, που θα διευκολύνει την ομαλή άντληση ρευστότητας από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και όπως σημειώνουν οι «Financial Times», πρόκειται για κίνηση του Μάριο Ντράγκι που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το Βερολίνο και τις γερμανικές μεθοδεύσεις.

Οπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, εδώ και καιρό η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει από την ΕΚΤ να αλλάξουν οι υφιστάμενοι κανόνες, ώστε να μπορεί η Κεντρική Τράπεζα να δέχεται ως ενέχυρο «περιουσιακά στοιχεία» των συστημικών τραπεζών με πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη από αυτή που ορίζει το ισχύον πλαίσιο.

Με τους ισχύοντες κανόνες επιλογής της ΕΚΤ, γα να γίνουν δεκτές ως ενέχυρα οι τιτλοποιήσεις δανείων θα πρέπει να έχουν διαβάθμιση (τουλάχιστον) Α από δύο οίκους αξιολόγησης. Το αίτημα είχε τεθεί από το διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε αναλύσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συνεδρίου της ΕΚΤ.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως παρά την έντονη αντίθεση της γερμανικής πλευράς, η διοίκηση της ΕΚΤ εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της «χαλάρωσης», κίνηση που θα δώσει σημαντική ανάσα στο εγχώριο σύστημα.

Σύμφωνα με τους «Financial Times» το Εκτελεστικό Συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας θα προτείνει να χαλαρώσουν οι υφιστάμενες απαιτήσεις για την ποιότητα στοιχείων ενεργητικού που δέχεται η ΕΚΤ. Σε αυτή την περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για την αγορά τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολογιών από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.

Το Βερολίνο αντιδρά

Η αντίδραση του Βερολίνου εκφράστηκε μέσω του προέδρου της Bundesbank, Γ. Βάιντμαν, ωστόσο όλως περιέργως η συγκυρία δεν φαίνεται να βοηθά τους γερμανικούς σχεδιασμούς. Αυτό γιατί αφ' ενός η Bundesbank δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση όσον αφορά την πιστοληπτική αξιολόγησή της (με ανοιχτά μέτωπα στην αμερικανική αγορά) και το Παρίσι ζητά για τρίτη φορά εξαίρεση από την εφαρμογή του κριτηρίου ως προς το έλλειμμα, αφ' ετέρου το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα (πλην Γερμανών, Ολλανδών) χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε ουσιαστική χαλάρωση των κριτηρίων αξιολόγησης των χαρτοφυλακίων λίγες εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση των stress tests από την ΕΚΤ.

Πρακτικά, εάν δεν κάνει πίσω ο Μ. Ντράγκι το όφελος για την Αθήνα ενδέχεται -υπό προϋποθέσεις- να είναι πολλαπλό.

Οι μεν συστημικές τράπεζες θα εμπλουτίσουν τα χαρτοφυλάκια ενεχύρων που θα μπορούν να ανταλλάξουν με την Κεντρική Τράπεζα, θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση καλυμμένων ομολογιών και νέες τιτλοποιήσεις δανείων.

Στο θετικό σενάριο οι τράπεζες ενδέχεται να μη χρειαστούν νέα κεφάλαια από το ΤΧΣ, με το «μαξιλάρι» των περίπου 11,4 δισ. ευρώ, που έχει το Ταμείο, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την αποφυγή ενός τρίτου πακέτου... βοήθειας (Μνημονίου).

Σημειωτέον, πως υπέρ της ελληνικής πλευράς λειτουργούν το αίτημα του Παρισιού για αναβολή του στόχου μείωσης του ελλείμματος στον προϋπολογισμό (όριο 3%), αλλά και η διαφοροποίηση Ντράγκι από το Βερολίνο, με τον κεντρικό τραπεζίτη να παρουσιάζει σήμερα Πέμπτη (στις 15.30) λεπτομέρειες του σχεδίου για την αγορά από την ΕΚΤ στοιχείων ενεργητικού του Ιδιωτικού Τομέα της Ευρωζώνης αξίας εκατοντάδων δισ. ευρώ (σύμφωνα με το Bloomberg). Επί της ουσίας πρόκειται για χαλάρωση του κριτηρίου του ελλείμματος (όπως έχει ζητήσει το Παρίσι) και για πρόγραμμα έμμεσης ποσοτικής χαλάρωσης από την πλευρά της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση η συγκυρία και οι εξελίξεις σε διάφορα ευρωπαϊκά μέτωπα ενδέχεται να λειτουργήσουν υπέρ και των ελληνικών θέσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Γαλλία