Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014
ΤΡΙΖΕΙ Ο ΑΞΟΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Η Γαλλία θέλει παράταση και η Γερμανία πέναλτι
Την αδυναμία της Γαλλίας να τηρήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις δημοσιονομικής προσαρμογής αποκαλύπτει ο προϋπολογισμός του 2015, που μεταθέτει κατά δύο χρόνια την επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος και απειλεί να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο.
Γάλλοι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τις μειώσεις συντάξεων και τις αυξήσεις των φόρων. Η κυβέρνηση τους διαβεβαιώνει ότι δεν θα τους ζητηθούν κι άλλες θυσίες...
Στριμωγμένη ανάμεσα στην ανάγκη τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και στην πίεση της γαλλικής κοινής γνώμης, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξισορροπήσει εξωτερικές και εσωτερικές υποσχέσεις εισάγοντας από τη μία σημαντικές περικοπές των κρατικών δαπανών αλλά βάζοντας από την άλλη όρια στα μέτρα λιτότητας. Το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 4,4% του ΑΕΠ φέτος, σε 4,3% το 2015, 3,8% το 2016 και σε 2,8% του ΑΕΠ το 2017. Θα φτάσει δηλαδή στο καθορισμένο από την Ε.Ε. όριο του 3% δύο χρόνια αργότερα απ' ό,τι είχε δεσμευθεί κι αφού έχει ήδη λάβει δύο παρατάσεις.
Επικαλούμενος την εύθραυστη οικονομία και την ευρύτερη κακή οικονομική συγκυρία, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι η Γαλλία «έχει αναλάβει τις ευθύνες της» και ότι η Ευρώπη «πρέπει ν' αναλάβει κι εκείνη τις δικές της σε όλα τα επίπεδα», πετώντας έτσι το μπαλάκι στις Βρυξέλλες για τη στήριξη της ανάπτυξης. Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εξοικονομήσει φέτος μέσω περικοπών 21 δισ. ευρώ και 50 δισ. εντός τριών ετών, ο Σαπέν υποστήριξε ότι «η Γαλλία δεν έχει κάνει ποτέ μια τόσο μεγάλη προσπάθεια». Κι ενώ η αναγγελία των περικοπών προκαλεί ήδη αντιδράσεις στο εσωτερικό, η κυβέρνηση σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ζητηθούν περαιτέρω θυσίες από τους Γάλλους και ότι θα τηρηθούν τα υπεσχημένα για φορολογικές ελαφρύνσεις και στήριξη των επιχειρήσεων.
Ελλειμμα αξιοπιστίας
Το ζήτημα είναι ότι η Γαλλία, έχοντας παραβεί επανειλημμένως τις ευρωπαϊκές της υποσχέσεις -κάτι που ισχύει και στην περίπτωση του διαρθρωτικού της ελλείμματος-, εμφανίζει αυτή τη στιγμή ένα πρόβλημα αξιοπιστίας έναντι των εταίρων της. Τα πρώτα αρνητικά μηνύματα έφτασαν ήδη από την άλλη μεριά του Ρήνου. Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο λίγες ώρες μετά τις γαλλικές ανακοινώσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ τόνισε, χωρίς να κατονομάσει τη Γαλλία, ότι είναι ευθύνη κάθε ευρωπαϊκής χώρας να τιμήσει την υπόσχεσή της για υγιή δημοσιονομική πολιτική προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται η αξιοπιστία ολόκληρης της Ενωσης.
Σε πολύ πιο έντονο ύφος και χωρίς περιστροφές η μεγαλύτερη Ενωση Εξαγωγέων της Γερμανίας (BGA) κατηγόρησε το Παρίσι ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ και την ευρύτερη περιφερειακή οικονομία. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει σε ομιλία του ο πρόεδρός της, Αντόν Μπέρνερ, «η γαλλική ελίτ δεν έχει ακόμη καταλάβει ότι τον 21ο αιώνα δεν μπορείς να γίνεις ανταγωνιστικός τυπώνοντας χρήμα».
Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η αντίδραση των Βρυξελλών, καθώς και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Κι αν το Παρίσι ελπίζει ότι θα βρει στήριξη στη Ρώμη -η οποία ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να χαλαρώσει το ρυθμό μείωσης του ελλείμματος για ν' αποφύγει άλλον ένα χρόνο ύφεσης- καθώς και σε χώρες που έχουν ήδη δοκιμάσει την πικρή συνταγή της λιτότητας, το έτερον ήμισυ του γαλλογερμανικού άξονα δεν θα πειστεί εύκολα.
(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)