Έντυπη Έκδοση

Μπαν Κι Μουν: Εσωτερικό σας ζήτημα, αλλά λύστε το ειρηνικά

Παραινέσεις του γ.γ. του ΟΗΕ προς διαδηλωτές και κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ

Υπό το φόβο επανάληψης της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, πριν από 25 χρόνια, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε σεβασμό απέναντι στους χιλιάδες διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ, που απαιτούν την άμεση παραίτηση του κυβερνήτη, καλώντας την κινεζική κυβέρνηση και τους διαδηλωτές να διευθετήσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο.

Μικρό διάλειμμα στην «επανάσταση της ομπρέλας» Μικρό διάλειμμα στην «επανάσταση της ομπρέλας» Οπως είπε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίτς, ο Μπαν Κι Μουν αντιλαμβάνεται ότι «αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα, αλλά προτρέπει όλα τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο και με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές».

Στο μεταξύ, οι διαδηλωτές, που παραμένουν πιστοί στις θέσεις τους, απείλησαν χθες ότι θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και θα καταλάβουν κυβερνητικά γραφεία εάν ο επικεφαλής της κυβέρνησης Λεούνγκ Τσουν Γινγκ δεν παραιτηθεί σήμερα ή αύριο. Διευκρίνισαν ακόμη ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης με τον ίδιο, λέγοντας ότι είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν με οποιοδήποτε άλλο μέλος της κυβέρνησης αλλά όχι με εκείνον.

Οι επικεφαλής των διαδηλωτών, ο αριθμός των οποίων αυξάνει μέρα με την ημέρα, στέλνοντας στο Πεκίνο ένα ηχηρό μήνυμα των προθέσεών τους, προσπαθούν να αποφύγουν την επανάληψη των επεισοδίων της περασμένης Κυριακής, όπου ομάδες καταστολής έκαναν χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν και χθες στους δρόμους αποδοκιμάζοντας τους εορτασμούς για την 65η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Το Πεκίνο πάντως επιμένει ότι οι εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του Χονγκ Κονγκ πρέπει να διεξαχθούν όπως ορίζει η υπάρχουσα νομοθεσία, επαναλαμβάνοντας ότι οι διαδηλώσεις είναι παράνομες και έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κοινωνική τάξη και την οικονομία της περιοχής.

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα που φαίνεται να αντιμετωπίζει το Πεκίνο είναι η εξάπλωση των κινητοποιήσεων και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, με την κυβέρνηση να ελέγχει πλέον αυστηρά την κάλυψη των διαδηλώσεων από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ενώ λογοκρίνει, όσο ποτέ, κάθε ανάρτηση στο Διαδίκτυο. Η πρόσβαση σε ιστοτόπους, όπως το Instagram, το Facebook, το Twitter και το YouTube έχουν απαγορευτεί, ενώ το Πεκίνο χαρακτηρίζει «εξτρεμιστές» τους διαδηλωτές.

Η οργάνωση China Human Rights Defenders και η Διεθνής Αμνηστία κατήρτισαν έναν κατάλογο με 20 πρόσωπα που φέρονται να είναι υπό κράτηση και άλλα 60 που προσήχθησαν για ανάκριση από την αστυνομία.

«Οι μαζικές συλλήψεις ακτιβιστών στην Κίνα υποδηλώνουν το γιατί τόσοι άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ φοβούνται τον αυξανόμενο έλεγχο του Πεκίνου στις υποθέσεις της πόλης τους» υποστηρίζει ο Ουίλιαμ Νι, ερευνητής του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κίνα.

(Πηγές: ΑΠΕ-Reuters-AFP)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χονγκ Κονγκ