Έντυπη Έκδοση

Οι μπουλντόζες γκρέμισαν τα ακατοίκητα κτίσματα των Ρομά

Μείζον ζήτημα για τους επαγγελματίες Τσιγγάνους η στεγασμένη εργασία

Κατεδαφίστηκαν χθες το πρωί τα ακατοίκητα κτίσματα των Ρομά στην περιοχή του Νομισματοκοπείου χωρίς να δημιουργηθεί η παραμικρή ένταση και χωρίς την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Οι εργασίες έγιναν παρουσία του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα, του αντιπεριφερειάρχη, κ. Καραμέρου, και εκπροσώπων του συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» των Ρομά.

Κοινός τόπος των εμπλεκόμενων φορέων ήταν να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις, με σκοπό τη συνολική λύση του προβλήματος. Εκπρόσωπος των Ρομά δήλωσε από την πλευρά του ότι θα αποχωρήσουν από τον υπάρχοντα καταυλισμό μόνον εφόσον υπάρξει συμφωνία για τη μετεγκατάστασή τους σε περιοχή που θα εγκρίνουν.

Μετά την κατεδάφιση των παράνομων οικίσκων ο καταυλισμός καθαρίστηκε από τα μπάζα, τα οποία περισυνελέγησαν από τα συνεργεία και μεταφέρθηκαν σε χωματερή αδρανών υλικών.

Ταυτόχρονα, τόσο από τη δημοτική αρχή Χαλανδρίου όσο και από τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναζητείται κι άλλη λύση μετεγκατάστασης των Ρομά πέραν αυτής του οικισμού που έχει ήδη δημιουργηθεί στα Μέγαρα, καθώς το ενδεχόμενο μεταφοράς του οικισμού στο όρος Πατέρας, σε υψόμετρο 850 μέτρων, συναντάει σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο από τους Ρομά αλλά και από μεγάλη μερίδα Μεγαρέων, που προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ορίστηκε για σήμερα το πρωί συνάντηση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Αβραάμ Γούναρη, με τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκα, τον δήμαρχο Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσσο, και τον πρόεδρο των Ρομά Χαλανδρίου, με σκοπό να διερευνηθεί αν υπάρχουν δημόσιες εκτάσεις που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν για την ανέγερση οικισμού όπου θα μετεγκατασταθούν μόνιμα οι Ρομά Χαλανδρίου.

Συνολικά στον καταυλισμό υπάρχουν 67 κτίσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ρομά, στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των Ρομά είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.

Μείζον ζήτημα για τους Ελληνες Τσιγγάνους είναι το θέμα της στεγασμένης εργασίας. Οπως λέει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Τσιγγάνων, Γιάννης Χαλιλόπουλος, είναι ζωτικής σημασίας για τους επαγγελματίες Τσιγγάνους να πάψουν να είναι περιφερόμενοι και να έχουν ένα σταθερό, δικό τους χώρο εργασίας, όπου και να μπορεί πέραν των άλλων να τους βρει το κράτος για να τους φορολογήσει.

Οπως είπε, υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, σε συναντήσεις τους με εκπροσώπους των Τσιγγάνων, έχουν υποσχεθεί τη δημιουργία προγραμμάτων στήριξης του πληθυσμού των Τσιγγάνων της χώρας, όπως για παράδειγμα ένα πρόγραμμα για γραφεία πληροφόρησης. Ωστόσο όλα αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ρομά
Φυλές/Κοινότητες
Μειονότητα/Μουσουλμανική/Ρομά