Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ 11,5 ΕΩΣ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Το κατηγορητήριο μύριζε Αντιτρομοκρατική

Σαν πύργος από τραπουλόχαρτα κατέρρευσαν οι μεγαλοστομίες της Αντιτρομοκρατικής και τα κατηγορητήρια που συστάθηκαν στη συνέχεια, για τη σύνδεση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» με τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, τον Φεβρουάριο του 2013.

Επειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που συνεδρίαζε στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, ομόφωνα έκρινε πως δεν προέκυψαν στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι έξι κατηγορούμενοι, τέσσερις εκ των οποίων είχαν εμφανή σημάδια κακοποίησης μετά τη σύλληψή τους, λειτούργησαν στο πλαίσιο δράσης κάποιας οργάνωσης.

Αποδεχόμενο την εισήγηση του εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, που είχε ζητήσει να δικαστούν με τις διατάξεις της κοινής ποινικής νομοθεσίας και όχι του αντιτρομοκρατικού νόμου, τους κήρυξε αθώους για το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση (187Α ΠΚ). Αλλωστε, και μέλη της ΣΠΦ που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση, είχαν εδώ και καιρό αρνηθεί ότι οι έξι κατηγορούμενοι υπήρξαν μέλη της.

Αίσθηση προκάλεσε το σκεπτικό του δικαστηρίου και για άλλες πράξεις, για τις οποίες επίσης υπήρξαν απαλλαγές κατά περίσταση.

Οι δικαστές δέχθηκαν ότι τρεις κατηγορούμενοι έπρεπε να αθωωθούν για το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής, καθώς «αν ήθελαν να αποφύγουν τη σύλληψή τους, θα είχαν χρησιμοποιήσει όπλα που είχαν στην κατοχή τους», εξηγώντας πως «όποια οπλοπραγία έγινε σε βάρος αστυνομικών, ήταν για να αμυνθούν».

Οι ποινές κάθειρξης

Αντίστοιχο σκεπτικό εκφωνήθηκε και για άλλα αδικήματα, όπως αυτό της παράνομης οπλοχρησίας, με το δικαστήριο να υποστηρίζει ότι τα όπλα (μαχαίρια και άλλα) που βρέθηκαν σε αυτοκίνητο, είναι «είδη επαγγελματικής χρήσης, η ύπαρξη των οποίων δικαιολογείται στο σημείο».

Οι ποινές κάθειρξης κατά συγχώνευση που επέβαλε τελικά το δικαστήριο, χωρίς όμως να δώσει αναστολή στην έφεση, είναι οι εξής:

* 16 έτη, τέσσερις μήνες και 10 ημέρες στον Γ. Μιχαηλίδη,

* 15 έτη και 11 μήνες στον Νικ. Ρωμανό,

* 11 έτη και 5 μήνες στον Δ. Πολίτη,

* 15 έτη και 11 μήνες στον Α. Μπουρζούκο,

* 15 έτη και 11 μήνες στον Α. Ντάλιο και

* 15 χρόνια και 11 μήνες στον Φ. Χαρίση.

Οι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ληστεία (στην Αγροτική Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ, στο Βελβεντό), καθώς και για διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή, με το δικαστήριο να διευκρινίζει ότι «δεν αποδείχτηκε ότι είχαν πολεμικά τουφέκια για να εφοδιάσουν άλλες ομάδες».

Παράλληλα, για το αδίκημα της αρπαγής κατά συναυτουργία, οι δικαστικοί λειτουργοί αποφάσισαν τη μετατροπή του ως προς το επιεικέστερον. Ετσι, τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για παράνομη κατακράτηση, καθώς είχαν την άποψη ότι η πράξη τους είχε στόχο τη διαφυγή τους: «Μπορεί ο πολίτης να στερήθηκε την ελευθερία του, όμως δεν θίχθηκε η ιδιότητά του ως ανθρώπου».

Σε κάθε περίπτωση, δεν τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, παρά την αντίθετη εισαγγελική εισήγηση, ενώ μόνο για τον Ν. Ρωμανό υπήρξε ένα μέλος της έδρας που θέλησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι πράξεις των έξι νεαρών «δεν ήταν αποτέλεσμα επιπολαιότητας, αλλά συνειδητής επιλογής».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αντιτρομοκρατική
Τρομοκρατία
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Αστυνομικό ρεπορτάζ