Έντυπη Έκδοση

Εκεί που κλείνει μια φυλακή, ανοίγει ένα σχολείο

Χθες, οι λέξεις άλλαξαν σειρά στην Κομοτηνή. Η σφράγιση του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών και η επαναφορά των σχολών της Αστυνομίας στο κτήριο, ήρθε ως δικαίωση στους σκληρούς αγώνες που δίνουν τα τελευταία χρόνια οι συνδικαλιστικοί φορείς και η τοπική κοινωνία.

Το Κέντρο Κράτησης λειτουργούσε στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, παρά το γεγονός ότι η σχολή δεν είχε τις προδιαγραφές και οι συνθήκες ήταν οι πλέον ακατάλληλες για τους μετανάστες που ήταν εγκλωβισμένοι εκεί.

Η σχολή θα επαναλειτουργήσει άμεσα έπειτα από απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια.

Φλας μπακ στον Νοέμβριο του 2012. Δύο μήνες μετά την επιχείρηση-σκούπα, του Ξενίου Διός, και τη μεταφορά των μεταναστών στις εγκαταστάσεις των σχολών της Αστυνομίας, ακολουθεί η εξέγερση των 172 μεταναστών. Τα υδραυλικά και τα κρεβάτια ξηλώνονται και γίνονται όπλα, ρεύμα δεν υπάρχει, οι τοίχοι γκρεμίζονται.

Η πολιτεία, αντί να τους πάει αλλού, αποφασίζει να τους αφήσει στην αυλή και την επόμενη ημέρα κάνει μεταγωγές άλλων μεταναστών. Ενας εξ αυτών, ο Κα ελ Μουχαμντό. Τον συνέλαβαν και τον μετέφεραν εκεί, ενώ η 5χρονη κόρη του τον περίμενε στο σπίτι.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται και στα συνδικαλιστικά όργανα της Αστυνομίας. «Εκείνη ήταν η χειρότερη στιγμή. Η στιγμή που δέχτηκα την αναίτια βία των αστυνομικών δυνάμεων και έπειτα που είδα να χτίζονται σίδερα στα παράθυρα» αναφέρει η Σταυρούλα Τζατζανά, πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων. Στο δικό της πρόσωπο διώχθηκε το συνδικαλιστικό κίνημα, «με ξύλο από τα ΜΑΤ και δύο Πειθαρχικά». Χθες η ίδια δήλωσε δικαιωμένη: «Με χαρακτήριζαν ονειροπόλα. Κι όμως τα όνειρα πραγματοποιούνται. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος».

Για δικαίωση ενός κοινωνικού αγώνα μιλά η δικηγόρος Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα. Οι πιέσεις που ασκούσε η ίδια εκπροσωπώντας νομικά εκατοντάδες μετανάστες -μετέβη εκεί τον Νοέμβριο του '12 και με 172 εξουσιοδοτήσεις από τους μετανάστες προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- έπιασαν τόπο.

«Η υπόθεση της Σχολής Κομοτηνής είναι ενδεικτική του πόσο παράνομη μπορεί να είναι μια κυβερνητική απόφαση. Πρώτα θίγει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη -μετανάστες, αλλά και αστυνομικούς και κοινωνία- και κατόπιν όχι μόνο προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα, αλλά επιχειρεί να τιμωρήσει όσους υπενθύμισαν την ανθρωπιά μας», τονίζει η ίδια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κέντρα υποδοχής μεταναστών
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Κέντρα Κράτησης
Παιδεία